~~ hidup penuh liku ! ~~

eydafaizal | Monday, March 18, 2013 | 1Comments |
haiii ... assalamualaikum .... =)

hee .. first of all , mesty lha ida nak tanya khabar semua ... haa ,, sehad ker ??? hahaa .. yang sehad tuh Alhamdulillah lha yer .. but , pd yg tak berapa nak sehad tuh , bawak2 lha g klinik then rest better okay ??? acewwahh !! (berlagak caring lha konon ..)

hmm .. pasal entri neh .. mcm title kat atas tuh lha .. HIDUP PENUH LIKU .. oraitt .. neh pasal life ida .. okay , ida dibesarkan kat kampung .. ida hidup dgn mak n ayah kandung ida sampai umor ida setakat 9 tahun jja .. kami tinggal kat sungai layar , sungai petani masa tuh .. ermm .. after that , mak n ayah ida divorve .. cdeyh kan ?? masa tuh , adek bongsu ida bawu dilahirkan .. but , after dia dilahirkan , my mom n dad menyisihkan diri dr kami semua tnpa khabar berita .. sapa yg jaga kami semua 6 beradik lepas tuh ?? of coz lha tak laen tak bukan my lovely grandmother .. PUAN ZAINAB BINTI DIN .. =)

dia lha yg jaga kami semua sampai lha kami besar .. susah kami , senang kami ,dia tak pernah merungut .. sayangnya dia kat cucu2 dia neh , tak payah nak ceritalah .. sampaikan ada yg nk amek salah seorang dari kami utk dijadikan ank angkat , dia tak pernah mengizinkan .. tulusnya saying dia pd kami .. hanya ALLAH yang tawu .. saket dia , tak pernah dia tunjukkan kat orang .. even dah tua , (tp x lha tua sgt keyh! she's still beauty keyh !cantek sket !=D) dia ttap jaga kami semua .. bayangkan dari adek bongsu ida berusia maseh lg beberapa hari or minggu , sampai lha umo adek bongsu ida tuh sekarang dah 11 tahun ! hanya dia SEORANG yang tnpa jemu mendidik kami dgn sepenuh kaseh saying .. bg kami semua , dia lha nenek .. dia lha mak .. dia lha ayah .. and dia lha segala2nya .. saying gila3 weyh aku at dia .. I LOVE YOU SO MUCH TOK !! muahxmuahxmuahx !! =)

sepanjang jaga kami , dugaan , cabaran , rintangan , semua dilalui dgn tabah .. tak pernah dia meminta simpati org .. mulianya dia Ya ALLAH !!! sesusah mn pon dia , dia sabar jja .. kami neh nakal ... ad yg keras kepala .. bnyk kerenah .. mnja terlebeh ..(aku ler tuh ! hee =) ) ..degil .. tak dengar kata .. sampai kadang2 dia menangis sendirian .. kesian dia .. kalaw lha masa boleh diundur , aku taknak susahkan haty dia .. taknak tengok waima setitis pon airmata kesedihan mengalir dr kelopak mata dia .. biar lha dia menangis kerana banggakan kami semua 6 beradik ..

bayangkan jugak , seorang wanita yang merangkap nenek , ayah dan mak kpd kami tuh , trpaksa berkerja mncari rezeki .. kerja kilang pulak tuh !! sepenad mn pon dy , dia tak pernah abaikan tanggungjawab dia terhadap kami .. stiap pg , stiap kali kami bngun dr tidur , sarapan msty dah tersedia .. dia sentiasa pastykan kami adek beradek ckop mkn minum .. even sometime , aku tawu , dia tak menjamah sedikit mkanan pon sbb dahulukan perut degil cucu2 dia neh .. ALLAH !! berharganya dia pd kami Ya ALLAH !! kasih saying dia adalah yg terhebat selagi terhembusnya nafas neh .. kaseh sayang dia jugak , buad kami rasa kami semua tak perlukan insan laen dlm hidop kami selaen dia .. TERIMA KASEH CINTA HATY IDA .. IDA SAYANG TOK SAMPAI BILA2 !!!DUNIA DAN AKHIRAT .. =)tuh promise ida ..

sekarang , bila kami dah besar , mak ida dtg ... hancur kan haty seorang tua , penad dia jaga dr kecik , tiba2 yg berhak neh kembali nk jaga anak2 dia .. yya .. tok tak pernak kata ap .. dy tawu kami semua bkn hak dia .. kami semua hanya amanah dia .. tapi ironinya , kaseh sayang dia , terasa lbeh sempurna berbnding yg laen .. even yg laen itu adalah ibu kandung kami sendiri ..

sekarang .. semuanya still bersama dia .. aku berhijrah ke KL seusai saja tamat spm .. biar lha ida mencari hidup ida sendiri .. ida taknak menyusahkan dia lg ..walawpon ida  tawu , dia tak pernah rasa susah jaga kami semua .. tappa tok , ida bantu dari jaoh ehh .. =) adek keduaku , MOHAMAD AMIRULIKMAL , stay ngan mak kandung aku kat puchong .. dy yg terpaksa berhenti sekolah demi keluarga dulu , skrg dah 17 tahun .. and dy tgah bekerja di KL neh .. adek ida yg ketiga ,NORLIDA HIDAYATI ,  Alhamdulillah , dia dah form 4 .. da besar da budak ego n degil tuh .. keras kpala gila neh !! pening tok nak jaga budak sorg neh .. mcm2 kerenah dy .. hahaa ..=D.. adek kembarku , MUHAMMAD AMIRUL IKHWAN and MUHAMMAD AMIRUL IKHZAM , dah form 2 .. seiras depa neh ida ckp .. pening org nk kenal dorg neh .. saluu tertukaa .. tak boleh berpisah langsung depa neh .. kembar lha katakan .. sampaikan kalaw salah duduk kelas asing2 , sanggup g mntak kat cekgu yg dorg neh nk dok sekelas jgk !! haehh .. rapat tp gadohnya selaluu jgk ..mcm2 .. yang bongsu , NURLIDA HIDAYANA , dah darjah 5 .. maseh yg manja .. lasak dia neh .. tp dia pandai .. mcm ida .. hee .. =)

mak aiii ... panjangnya entri ida neh .. okay lha .. nnty kita jumpa lg di entri laen okay ?? daa .. assalamualaikum ...

p/s :: to PUAN ZAINAB BINTI DIN
          = I miss you cinta haty .. tok teros kuat okay .. nnty ida balek .. ida nak tok tawu , ida sayang sangat2 at tok .. kaseh sayang tok takkan ad pengganti dlm dunia neh .. ida hargai pengorbanan tok .. tiba masa  nanti , ida pulak nak jaga tok .. bia ida buad tok mcm puteri .. takyah buad apa2 .. duduk jja goyang kaki .. doakan ida ea cinta haty ?? muahxmuahxmuahx .. I LOVE YOU .. <3

1 comment:

sayangs , tinggalkan comment anda disini =) ..

 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid