MEMASAK ??? SERONOK RUPANYA !

eydafaizal | Saturday, April 27, 2013 | 2Comments |
wahwah ! bila si eyda dah mula bukak entri pasal memasak .. hahaa ..

grr .. memasak ?? apa yang seronok ???

nak tahu something tak kawan-kawan ??

eyda sekarang dah Sembilan belas tahun , selama neh , ida tak suka memasak ! tak suka masuk dapur .. tak suka nak renyah-renyah bermain dengan minyak bagai .. tak suka bila kena potong tuh potong neh guna pisau yang tajamnya yang amat .. isx .. tak suka gila !!

dah tuh apa yang seronok ???

hee ..start awal tahun neh kan , ida dah start masuk dapur .. nak belajar .. mula-mula tahu sebab apa ?? sebab si boyfie ida asyik lha merungut nak rasa masakan air tangan ida .. yelah , selalunya ida yang suruh dia masak katida .. muahahaa .. terbalik pulak kan ?? ehh , naseb lha , kau dapat pulak gadis melayu yang tangan kayu tak pandai masak kan ?? kau pulak pandai masak .. hah , memang nazak lha kau kena masak kat aku .. muahahaa ..

so satu hary tuh , after dia buad muka manja suruh ida masakkan something untuk dia , ohh sweet okeh ! tolong lha jangan jeles .. hahaa .. ida pon masakkan dia ..

nak tahu ida masak apa ??

nasi putih  + sotong celup tepung + telur dadar  + ikan masak kicap

hah , hamek kau !! kau jangan engat gadis pilihan kesayangan kau neh tak tahu memasak !! lagi grand dari kau aku masak hah !! hahahaa ..kau engat bila aku bagitahu kau yang aku neh tak reti memasak and jarang benar masuk dapur , maksudnya habuk pon aku tatahu lha yya ?? kahkah .. silap owing weh ..

walaupun ida neh jarang masuk dapur , tak semestinya ida langsung tak tahu asas memasak .. Nampak benau lha hah ida neh macam anak dara pemalas kan ??

masa kat kampong , bila setiap kali tok masak , ida mesti tengok  .. tolong sikitsikit .. ida suka tengok tok memasak .. walaupun ida neh dulu bukannya jenis yang kuat makan kan ?? sampaikan tok merungut lha " alah , kakak mana nak makan apa yang tok masak .."

sobsob .. tok , cek rendu masakan tok dah neh !! huhuu .. bukan tamaw makan lha tok sayangs .. dah tak rasa nak makan , so , cek tak makan lha .. muahaha ..

mungkin sebab masa tuh ida still belajaq kot .. tok ida pulak suroh rajen study .. lagipun , setiap kali tok masak , ida siap angkat semua homework buad kat dapur sambil tengok tok masak .. patut lha tok sayang ida lbeh .. hee =) ..

so kesimpulannya , ida tahu lha serba sedikit tentang masak memasak neh .. start hary tuh , boyfie asyik suruh masak jja kat dia .. pantang cuty .. haehh .. yang si ida pulak dah nama pon dah selalu masuk dapur kan , jadi terer lha siket masak neh .. terkejut tok bila ida masak time balik kampong baru-baru neh .. nak tahu tok kata apa ?? " wah , kak pandai masak dah .. "

hoi , kembang hidung hokeh !! hehee .. sekarang neh dah tak terbalik dah .. nanti bila kahwin , takda lha ida asyik suruh si boyfie tuh masak .. sekarang dia pulak yang asyik mintak masakkan yang bukanbukan .. maen order jja .. haehh ..

yang ida neh pon gigih lha masak kat dia .. kang tak masakkan , merajuk .. korang jangan tak tahu , budak tuh kalau merajuk , wallawweh ! susah benar nak memujuk .. sobsob .. sedeh !

so sekarang , ida dah terbiasa memasak .. untuk diri sendiri masak apa pon tappa kan ?? bila si boyfie order jja lha rasa kena gigih siket masaknya .. tapi yang bestnya , apapun yang ida masak , mesti dia makan sampai habes .. woi , bangga hokeh !!

lauk tuh kurang garam ker , lebih aji ker , dia makan jugak .. terharu .. huhuu .. cuma dia saluu  pesan , masak kena ikhlas .. hee .. ikhlas lha sayangs .. =) tapi kenapa still tak sedap ?? naseb baek awak habeskan jugak .. tak kecik hati saya neh taw =) .. muahmuahh ..

tapi rasanya , ida rasa happy bila boleh masak .. setiap hari mesti fikir , " balik jabgi aku nak makan apa erk ??" sanggup neh penadpenad bhalek kerja terus g supermarket beli barang nak masak .. hai lahai .. sampai macam tuh kan ?? hee ..

bila gaji , kalau dulu asyik piker , nak beli baju apa .. nak beli gajet apa .. sekarang dah bertukar pulak .. asal gaji jja , mesti yang terlintas kat otak neh dulu , " ehh , barang dapur aku ada lagi tak erk ?? "  .. buahaha .. hadoii .. kronik weh !

agakagak normal tak perempuan macam ida neh ?? huhuu ..




p/s : tapi at least bila orang Tanya ida pandai masak ker tak , ida boleh jugak jawab yya tanpa rasa takut .. wee =)

2 comments:

  1. bestnya blajar memasak utk seseorang haha anyway congrats bab dah pandai blajar mmasak ya..

    ReplyDelete
  2. hee .. thankz .. hobi baru =) kang kalau ada resepi baru , kongsi lha yya .. muahahaa .. =)

    ReplyDelete

sayangs , tinggalkan comment anda disini =) ..

 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid