PERHATIAN ~~ !!!

eydafaizal | Monday, September 30, 2013 | 11Comments |
 
 
STICKY POST ENTRY
 
 
KORANG TAHU AKU TENGAH CARIK ANAK AKU KAN ???
AKU NAK MINTAK TOLONG KORANG ..
 
KORANG PON TAHU YANG LARIKAN ANAK AKU TUH IS AYAH TIRI NGAN MAK KANDUNG AKU KAN ??
(kalau yang tahu lha ...)
 
KAT BAWAH NEH AKU LETAKKAN PIC DERANG ..
TOLONGLAH INFORM AKU KALAU KORANG ADA TERNAMPAK KER , TERJUMPA KER ,
TERSEREMPAK KER DENGAN PASANGAN NEH HEK ..
KORANG BLEH PM AKU KAT FB SINI , OR WECHAT AKU KAT ID NEH : eydafaizal19 ..
 
 



 
TOLONGLAH BANTU AKU KEH ..
AKU MOHON SESIAPA YANG NAMPAK DERANG AND TAHU KAT MANA DERANG TINGGAL SEKARANG NEH , BAGITAW AKU CEPATCEPAT ..
 
URGENT WEH ..
HANYA ALLAH YANG TAHU PERASAAN AKU DIJAUHKAN DARI ANAK SENDIRI ..
 
DAN HANYA ALLAH JJA BOLEH BALAS KEBAEKAN DAN KEPRIHATINAN KORANG KAT AKU .. TERIMA KASIH ..
 
 
 
 
 
 

aku tak kuat sebenarnya ...

eydafaizal | Tuesday, September 24, 2013 | 8Comments |
 
 
kalau kau ingat aku kuat dalam keadaan sekarang neh ,
kau silap sebenarnya ..
 
aku memang terlalu muda lagi ..
tapi aku yakin nanti kau akan rasa ,
bila kau jadik seorang ibu ,
kau akan rasa diri kau bukan yang terpenting lagi dah ..
yang ada dalam hati dan minda kau setiap detik is about anak kau ..
bayi yang kau kandung Sembilan bulan sepuluh hari ..
bayi yang kau usung kehulu kehilir ..
and bila dah lahir , tup tup ,
dia hilang dari pandangan kau ..
dengan kau sendiri tak tahu kemana dia dilarikan ..
dalam keadaan kau yang maseh berpantang ..
dilarikan pulak oleh mak sendiri ..
 
hazab perasaan aku hoii ..
tetap gak kau kata aku neh selamba ..
aku neh kuat kenkononnya ..
aku neh tak kisah anak aku takda ..
 
sebab apa kau kata aku macam tuh ?
sebab aku still datang kerja macam biasa ..
macam takda apa yang jadik ..
kau boleh pulak tengok aku ketawa bergurau semua ..
macam aku tak pernah ada masalah hilang anak ..
 
haehh ..
aku bergelak ketawa semua tuh , tak semestinya aku tak sedih ..
kau boleh paham hati aku ? boleh rasa perasaan aku ??
 
hancur lebur hati ngan perasaan neh kau tak tahu ..
takkan aku nak tunjuk kat semua orang yang aku neh berduka ?
takkan aku nak tunjuk kat semua orang yang aku neh hilang anak ??
kau nak aku ekspresikan macam mana muka aku ?
nangis-nangis depan kau ? mintak tolong pujuk ..
tunjuk kat kau yang aku lemah ..
tunjuk kat kau yang aku hilang anak ..
macam tuh ???
 
aku bukan macam tuh weh ..
aku tak suka menyusahkan orang ..
perasaan aku , masalah aku , aku tak perlu tunjuk kat orang ..
memang korang perlu tahu kengkadang ..
tapi tak secara menyeluruh ..
tak semua benda aku boleh luahkan kongsi kat korang ..
 
aku menangis hamper setiap malam ...
aku menangis setiap kali aku terjaga dari lena ..
aku menangis setiap kali aku tatap gambar qayyum ..
aku menangis setiap kali tengok orang lain dukung anak kecik derang ..
aku menangis bila terringat setiap kenangan sewaktu aku dengan dia ..
aku menangis setiap kali dengar luahan hati cinta hati aku yang dia rendukan anak dia ..
aku menangis setiap kali aku teringat saat-saat aku lahirkan qayyum ..
teringat saat aku susukan dia ..
tidur pelok cium dak qayyum tuh ..
aku menangis weh setiap kali semua tuh berlaku ..
 
aku taknak femly aku risau keadaan aku ..
aku rasa aku terlalu menyusahkan ..
sampaikan kemgkadang femly aku bergilir-gilir call untuk pastikan aku okay ..
aku sendiri tersentak bila femly aku risaukan aku ..
takut aku meroyan ..
takot aku hilang arah ..
takot aku saket ..
cinta hati aku .. femli aku , semuanya cukup jaga perasaan aku sekarang ..
terlalu menjaga .. aku taknak terlalu menjadi manja ..
 
yya .. sedih memang sedih ..
risau semua ada dalam perasaan aku ..
tapi dah takdir allah berikan aku dugaan seperit neh ..
aku kena terima dengan ikhlas .. kena banyak berusaha .. berdoa ..
mungkin salah satu cara untuk aku lebih dekat kepada pencipta ..
dan aku tersangat yakin bahawa segala yang berlaku pasti ada hikmah yang menanti untuk kami sekeluarga .. aku yakin ..
sebab janji allah tuh pasti ..
setiap dugaan yang berlaku pasti ada hikmahnya yang tersendiri .. pasti ..
allah menduga kerana dia sayangkan kita ..
dia mahu melihat hambanya berubah ..
dia menduga kerana dia sayangkan hambanya ..
dan aku yakin , allah takkan menduga hambanya lebih dari kemampuan hambanya sendiri ..
jadi aku yakin aku boleh terima dugaan yang allah tetapkan untuk kami sekeluarga ..
 
 
 
 
 
tipu kalaw aku cakap aku tak sedih ..
tipu kalau aku cakap aku terlalu redha dengan semua yang jadik ..
kau boleh kan bayangkan perasaan aku ..
bila kau jadik ibu .. bila kau lahirkan seorang hamba allah yang suci ke dunia neh ,
kau akan rasa satu perasaan yang cukup indah .. terlalu indah untuk digambarkan ..
 
tak payah banyak ..
cukup setakat sejam kau tinggalkan pertama hati kau tuh ..
cukup sejam permata hati kau hilang dari pandangan mata kau ..
hilang dari dakapan kau .. apa yang kau rasa ??
 
 
yya .. begitulah aku ..
aku tak kuat sebenarnya ..
aku lemah ... tangisan aku tak pernah sesiapa pon yang tahu ..
tak sekali-kali aku buat semua orang risau akan aku ..
aku takkan pentingkan diri sehingga ke tahap itu ..
 


 
 

 
 
satu jja aku mintak ..
tolonglah faham perasaan aku ..
tolonglah mengerti hakikat perasaan aku yang sebenar ..
kau perempuan .. kau pasti ada naluri ..
janganlah terlalu petah mengata yang aku tidak langsung menghiraukan kehilangan bayiku sendiri ..
tak sedar ker perkataan tuh membuatkan hati aku rapuh ??
hati aku menangis ..
hanya allah yang tahu ..
 
yya .. hanya kerana seorang anak aku menjadi selemah-lemah manusia ..
dan kerana seorang anak itulah , yang memberi aku semangat dan kekuatan untuk terus bangkit menempuh kehidupan ..
kerana seorang anak itu jugaklah ,, aku tetap menjadi aku ~~!
 
 
 
 
p/s : jangan nilai hati manusia mengikut pandangan mata ...
 

pengalaman bersalinkan dak qayyum ..

eydafaizal | Tuesday, September 24, 2013 | 2Comments |
 
 
terus terang aku cakap ,
selama aku mengandungkan dak qayyum ,
dia tak pernah buad perangai dalam perut ..
yer lah .. budak kecik g dak ?
hahaa .. maksud aku , aku tak alami alahan teruk-teruk ..
alahan aku just masa first trimester mengandung tuh jja ..
masuk second trimester , aku dah okay ..
 
entri neh bukan aku nak story kat kau pasal pengalaman aku masa pregnant ..
entri neh pasal bersalin hokeh ..
dak kawan kawan aku pakat pm aku Tanya pengalaman aku ..
penad aku nak cerita ulang-ulang ..
neh nanti law ada yang Tanya g ,
aku suruh jer bukak entri neh .. senang ..
yang pasal pregnant tunggu lain entri ..
tak sanggup arh aku nak hadap sekaligus ..
bukan pendek hoii entrinyer .. panjang ..
 
aku sedih sebenarnya ..
jadi aku try ingat kenangan ngan dak qayyum ..
selamanya aku akan kenang saat tuh weh ..
saat-saat kelahiran dia kat dunia ..
saat-saat aku tatap muka comel dia ..
sungguh-sungguh aku terlalu rindukan dia ..
 
 
 



hokeh .. bulan ramadhan 2013 neh ..
masa tuh kandungan aku dah lapan bulan ..
masih lagi aku gigih nak cuba berpuasa ..
gigih jugak aku pujuk baby aku agar turut sama puasa sekali ngan aku .. hee ..

hari pertama sampailah hari keenam puasa ,
aku Berjaya puasa penuh .. full and aku sangat aktif ..
kerap ke bazar .. window shopping .. (tak hagak kan ?)
gila memang banyak jalan arh aku ..
sampai hari keenam puasa tuh ,
aku puasa macam biasa .. petang tuh aku temankan kak syida g bazar beli lauk tuk buka ..
kami buka sekali jer kat kedai dia ..
kedai dia dekat jer ngan opis aku .. (yer .. aku masih bekerja sampai hari tuh ..)

lepas g bazar tuh , balik kedai kak syida and terus berbuka kat situ sekali ngan cinta hati aku tuh ..
lepas berbuka , aku singgah aeon big untuk beli bahan untuk masak sahur esok ..
malam tuh , lepas mandi apa semua ,
aku sediakan bahan untuk masak sahur esoknya ..
senang kan , esoknya bangun terus main campak2 jer ..
lepas siap sediakan bahan ,
aku terus masuk tidur .. masa tuh ada lha dalam pukol 10.30 malam macam tuh ..

pukul 12.45 pagi , aku terjaga ..
sebab aku rasa macam baby mengeras semacam ..
memula aku piker tuh just baby maen2 dalam perut ..
tapi , makin lama , pinggang rasa makin sakit silih berganti ..
dalam hati dok piker ,
takkan sakit bersalin kot ..
yer arh baru lapan bulan seminggu kan ..
tak mungkin arh ..
yer lha .. pengalaman pertama kau pun ..
dah sah-sah aku tak tahu .. ngeh ..

tengok jam hamper pukul 2 pagi ..
aku dah rasa macam sakit semakin kerap kat bahagian pinggang ..
perut lak makin mengeras ..
time-time tuh jugak rasa perut memulas-mulas ..
risau neh weh .. aku pandang cinta hati kat sebelah ..
nyenyak dia tido weh .. penad kija tuh ..
kesian aku nak mengejut .. cuba bertahan lagik ..

sampai lha aku rasa tuh bukan sakit biasa-biasa ,
sebab aku dah sampai berpeluh2 tahan sakit ..
aku genggam jugak tangan si cinta hati kejutkan dia bangun ..
dia bangun tengok aku , terus menggelabah ..
dan dan masa tuh jugak dia ajak aku g klinik ..
aku yang sakit yang amat neh just mampu angguk jja ..

lepas mandi , (siap mandi tuh tatahan tuh ..)
si cinta hati tolong aku jalan apa semua ..
nazab weh turun tangga ..
seb baek tingkat dua jer ..
kau jangan hengat aku g klinik tuh ngan keta weh ..
aku g naek moto taw ..yer .. naek moto ..
sampai klinik , derang cakap terus g spital ..
laki aku pon terus g spital selayang jam-jam tuh jugak ..
yer naek moto .. sakit kau tayah Tanya r ..
kejab-kejab datang .. kejab-kejab hilang ..
puas arh aku menjerit sepanjang jalan nak g spital selayang tuh ..
laki aku plak main bedal jja langgar lampu isyarat .. ngeh ..

sampai jja spital , aku tengok kain aku dah basah ..
sah !! sah air ketuban tuh dah pecah ..
err .. masa laki aku g amek kerusi roda tuh ,
dan dan aku Tanya laki aku , " mama dah nak bersalin ker papa ??"
hahaa ..

sampai jja , nurse terus amek aku usung ke katil ..
lepas check , scan apa semua ,
sorang dokter tuh datang ..
dia kata nak check bukaan ..
pecah air ketuban dah dokter hoi .. check bukaan apa g ? heh ..
aku yang tahan sakit masa tuh , just mampu narik nafas ja ..
then lepas dokter tuh selok jari dia , dia terus cakap kat nurse suroh terus bawak aku masok labour room ..
masa tuh perut memang rasa macam memulas sangat..
aku asyiklah geram nak meneran jja ..
sampai nurse yang ngah usung aku tuh perasan ..
" ehh jangan teran lagi puan ..kejab lagi .. tahan jab yer .."
ehh  .. puan ?? hahaa .. terasa tua tetiba ..
nak tahan macam mana nurse weii .. huhuk ..

sampai labour room , dokter tadi tuh masuk pakai sarung tangan apa semua ..
masa tuh taw apa aku Tanya kat dokter ? "saya dah nak beranak ker dokter ?"
sama macam soklan aku Tanya laki aku sebelum tuh ..
dokter ngan nurse kat situ senyum .. siap gelak g .. amoehh ..
" yer lha adek hoii .. tidak tak lah kami bawak adek masok sini .."

haha .. merasa gak dokter tuh panggil aku adek ..
wengweng ..

masa tuh , nurse suruh aku teran ..
suroh aku teran sungguh-sungguh ..
aku try teran .. sekuat tenaga ... sehabis tenaga .. sampai menjerit nyaring aku kat situ ..
ramai weh nurse yang keliling aku ..
nurse suruh aku tenang .. bila rasa sakit jer , teran lagik sungguh2 ..
masa tuh , sementara tunggu rasa sakit , aku tarik nafas dalam2 ..
bila rasa jer rasa nak teran tuh , aku teran sungguh2 ..
masa neh r aku tengok nurse2 semua senyum2 bagi semangat kat aku .. dokter pon bagitaw aku yang kepala baby dah keluar .. dia suruh aku teran lagi .. kali neh biar sekuat mungkin untuk keluarkan badan baby .. ..
masa aku dengar dokter cakap camtu ,series , aku happy ..
aku rasa tak sabar nak tengok baby aku ..
so , sekali lagi aku teran , kali neh aku berdoa agar Allah permudahkan aku ..
sekali jer teran , baby dah keluar sepenuhnya ..
dengar suara baby nangis ..
aku pon nangis sekali weh .. syahdu sebak semua ada ..

nurse tuh tunjuk baby kat aku ..
dia Tanya baby tuh lelaki ker perempuan ..
aku pon jawab lah lelaki .. seronok ..

baby aku lahir tepat jam 2.32am ..
7 Ramadan 1434 hijrah ..
hari selasa ..
16 julai 2013 .. syukur ya allah ..

tapi lepas pada tu, dokter kata baby aku kecik ..
kena masuk dalam NICU dulu ..
yang aku takot apa-apa jadik ..
tak putus aku berdoa kat Allah agar keadaan baby aku sehad ..


masa dokter kuarkan uri , aku dah tak focus ..

fikiran aku dah jauh ..

fikirkan beby aku ..
apa yang dokter buat pon aku dah tak kesah ..
dah tak rasa apa2 ...
dokter explen kat aku itu ini pasal jahitan pon aku buad muka takda perasaan ..

lepas dokter cucuk kat tempat luka koyak tuh dengan ubat bius ,
aku tetiba rasa penad ..
aku perhati jja apa yang dokter buad ..
macam takda perasaan .. bila aku rasa nyilu ,
aku tarek nafas ..
nurse datang bawakkan milo suam ..
nurse suruh aku teguk sikit ..
lepas jja dokter siap jahid , aku tertido ..



 
 

 
nanti aku cerita pasal qayyum masuk NICU tuh yer ..
entri neh pon belum tentu korang larat nak baca kan ..
 
kalu korang Tanya aku perasaan aku ,,
aku akan cakap aku bahagia yang terramat ..
aku bersyukur sebab allah kurniakan aku bayi yang sehad dan comel ..
perasaan aku bercampur baur ..
korang akan rasa sendiri bila korang sendiri rasai pengalaman neh .. series ..
 
 
 
p/s : korang doakan qayyum sehad taw ..
 
 
 

rendu teramat ~~

eydafaizal | Monday, September 23, 2013 | 0Comments |
 
 
 
 

yup .. aku rendukan dak qayyum ..
teramatlah sangat rendukan dia ..
aku tak paham kenapalah aku yang rasa macam neh ??
aku macam tak boleh terima kenapa mesti aku yang terima dugaan seperit ini ??
aku terlalu rendukan si anak kandungku sendiri ..
terlalu rendu .... terlalu .... teramat rendu ...
 
terasa macam nak menjerit bertanya pada dunia ,
ada tak yang faham perasaan aku ??
ada tak yang rasai naluri seorang aku??
 
sumpah aku terseksa .. tersangatlah terseksa ..
aku tak perlukan apa-apa lagi kat dalam dunia neh sekarang ..
aku hanya perlukan anakku itu ..
susahkah ??
 
aku dah penad memujuk merayu ..
aku dah letih bertimbang rasa membebani rasa kasihan ..
aku dah terlalu cukup memberi masa dan peluang ..
tak cukup kah semua itu ?
tak cukupkah menyumpah aku segala ?
tak pahamkah mereka ? kacau hatiku ya allah ..
 
 


 
qayyum ..... qayyum .... qayyum ....
 
tak jemu aku menyeru nama anak kecilku yang satu itu ..
mengharap akan ada keajaiban yang berlaku ...
mengharap dia akan muncul didepan mata memelukku ..
tapi takdir tak menentukan perjalanan semudah itu ..
 
sabar ... pasrah ... redha ...terima ... ikhlas ...tabah ...
 
cuba korang yang ada di tempat aku sekarang ..
kehilangan anakku jauh dari pandangan mata bukanlah sesuatu yang teramat mudah ..
kehilangan si qayyum lebih terasa berbanding aku kehilangan wang di pusat membeli belah ..
kehilangan qayyum sangat terasa berbanding kehilangan cincin emas bertatah berlian yang beribu harganya ..
 
qayyum tuh tiada tandingan dengan sesuatu apapun di dunia neh ..
kalaupun kata mereka yang aku tak punya sebarang kemampuan dan hak untuk menjaga anakku sendiri , mana buktinya ?
aku bekerja dan cinta hatiku juga bekerja ..
pandailah kami membentuk keluarga kami sendiri ..
 
berkorban aku melahirkan qayyum ke dunia neh dengan penuh kasih dan sayang ..
bertabah aku menahan kesakitan semata-mata demi menyelamatkan bayi aku semasa kelahirannya ..
mereka punya anak dan permata sendiri ..
kenapa tak dijaga ? kenapa dibiarkan ?
bukan seorang .. tapi lima orang ..
anakku jugak yang nak dijaga ..
apakah itu ?? dengki ??
 
hanya kerana kesalahan yang pernah aku lakukan ,
aku lansung tak diberi peluang untuk menikmati bahagia yang aku rasa allah titipkan untuk aku ..
yya ... qayyum untukku .. qayyum anakku ..qayyum nyawaku ..
tapi itulah .. ada mereka faham perasaan aku ? ada ???
 
aku tak pernah mintak banyak ..
jauh sekali wang ringgit ..
aku cuma mintak mereka kembalikan kebahagiaanku ..
kembalikan qayyum ke pangkuanku ..
sesusah dan sepayah manapun aku dalam mencari rezeki ,
aku percaya yang allah takkan biarkan hambanya menderita ..
aku percaya rezeki allah ada dimana-mana ..
aku percaya yang bumi allah neh luas dan kaya dengan sumber rezeki ..
 
kaya atau tidak ..
susah atau senang
payah atau perit ,
akan tetap aku usahakan demi anakku yang tercinta ..
kerana apa ??
kerana dia tanggungjawabku ..
dia amanahku .. amanah yang allah titipkan buat aku sekeluarga .,.
dan dia adalah nyawa dan nadiku ..
kemuncak kebahagiaan ku ..
 
 
 



 
 
rendu weh ... rendu budak kecik yang comel neh ..
rendu nak pelok cium dia ..
rendu nak dengar dia menangis sebab kena air sejuk
rendu nak dia nangis mintak susu ..
rendu nak menyusukan dia ..
rendu nak berjaga malam untuk pelok dia .. tenangkan dia ..
rendu nak pujuk dia menangis ..
rendu nak bawak dia check up kat klinik ..
rendu yang teramat rendu kat dia ..
 
tolonglah ya allah ..
aku nak qayyum ada disisiku ..
lembutkanlah haty mak kandung aku sendiri ya allah ..
bukakanlah pintu haty dan matanya yya allah ..
 
 
ya allah ..
jika ternyata apa yang aku fikirkan benar ,
kau hukumlah ayah tiriku ya rabbi ..
hanya kau yang tahu apa yang berlaku ..
hanya kau yang tahu apa yang dia pernah lakukan terhadap kami semua adek beradek ..
kau berkuasa dan melihat segalanya ya allah ..
aku mohon ..
bantu aku ..
pulangkan qayyum kepangkuan ku ..
amin ...
 
 
 
 

 

 
 
 


 
qayyum sayang ...
mama tunggu peluang dapat jumpa dan jaga awak sayang ...
mama akan tunggu saat yang allah izinkan ..
mama percaya ,  mama akan dapatkan kamu semula secepat mungkin ..
sabar yya nak .. mama rendu awak ..
love you sayang ..sehad selalu yya ..
please jangan buad mama risau .. engat mama selalu please ..
even mama tahu awak tak mungkin kenal wajah dan rupa mama kamu neh ..
 
 
 
 
p/s : allah tahu kebenaran dibalek semua yang terjadi dan aku percaya mereka yang bersalah akan dikenakan hukuman setimpal dengan kesalahan mereka .. allah maha pengampun .. dan allah maha adil lagi saksama ..
 

:')

eydafaizal | Friday, September 20, 2013 | 0Comments |
 
 
entri tanpa suara ..tapi bermakna dari haty ..
moga Allah berikan aku kekuatan .. amin ..
 
 



 

 

 

 

 



 

throwback : 8 month pregnant ~~

eydafaizal | Sunday, September 15, 2013 | 4Comments |
 
 
sappa kata pregnant tak best hoii ??
meh aku nak piat telinga sikit .. ngeh ..
 
hee .. masa aku pregnant is masa aku bermanja-manjaan ..
waktu aku bermalas-malasan ..
tapi kat umah jek lha hek ..
mimpi lha kau nak bermalasan di ofis .. adehh ..
 
ehh .. tuh lelain t aku citer ..
tetiba rasa nak kongsi semua kenangan aku ..
kau hadap lha yer .. hee ..
 
focus tajuk di atas ..
masa lapan bulan aku pregnant ,
kan aku citer aku ada rancang birthday dak encem aku tuh ..
haa .. bayangkan time tuh aku aturkan segalanya ..
dengan beby lapan bulan dalam perot ..
lahaii .. cepat nau rasa semputnya ..
sebahekk aku banyak rilek ..
kerja mengarah jer tentang majlis ..
tinggal bab nak carik hadiah jja ..
 
ehh .. aku dah cerita kan ??
malas aku nak mengulang ..
kau g carik entri aku tuh baca balek kalau nak tahu erkk ..
hee .. dasar pelalas aku neh .. kan ???
 
motif aku cerita ??
 
alaa .. sajja nak menempek gambar masa tengah boyot .. wee ..
 
 



 
 
 
rendu dak qayyum ...
dah selamat lahir pon dia ..
sayang aku diduga begini ..
in syaa allah .. aku akan berusaha pertahankan hak aku ..
selagi hayat dikandung badan ..
 

aku takda hak ke atas qayyum ???

eydafaizal | Thursday, September 12, 2013 | 1Comments |


perghh .. sakit weh haty neh bila dengar ayah tiri aku cakap aku takda hak kat dak qayyum aku tuh ..
sakit gila rasa hati aku neh ..
tapi tahan jja .. sabaq ida .. sabaq ..

apa lha yang tak betul kat dalam kepala bapak tiri aku tuh pon aku tataw ..
weh .. dah lha larikan anak kesayangan aku ..
pastu boleh pulak kata aku takda hak bagai ..
memang saja lha timbulkan rasa benci aku ..
ayah tiri tak ayah tiri ..
ehh , kau tuh lha yang tadak hak kat anak aku ..
dah tu seyakin kau jja cakap aku takda hak ehh ??
kau tuh sappa ??
sappa pada anak aku ??
takda sikit pon darah keturunan aku mengalir dalam diri kau taw ..

pelik aku ..
aku mama si dak qayyum tuh kot ..
apa pulak aku tetiba takda hak ??
apa lak tetiba mengaku yang dak qayyum tuh hak kau ??
nape ? asal , dak qayyum tuh keluar melalui kau ker ?
bengong dah kot orang tua tuh ...
saiko ... gila ..

biadap ??

aku biadap ??

yya !! 
aku biadap sebab kau sesuka hati larikan anak kandung yang aku lahirkan ..
sesuka hati seenak rasa kau jja kan ..
pastuh gunakan agama pertahankan diri ..
buad macam aku takda agama lak ..
dia bercakap pasal agama ngan aku ?
wehweh ..
tengok diri lu lha ..
kau dengan sembahyang pon tak pernah .. 
jumaat pon tak pernah jejak kaki kat masjid ..
puasa pon tah papew ..
tanggungjawab pon berderai tah kemana ..
dengan tak kerjanya ..
pemalas ya hazab ..
makan apa semua pon mengharap anak menantu ..
mengharap jiran-jiran ..
berhutang keliling pinggang ..
macam tuh kau nak kata kat aku yang kau kuat pegangan agama ??
boleh jalan lha kau ..

kau pisahkan anak dari ibunya sendiri ..
kau buad dak qayyum tuh hilang kasih sayang mama ngan papa dia ..
kau sembunyikan anak aku ..
tak bagi alamat kau kat aku ..
kau dah cukup alim lha ??

jangan nak bersoal pasal agama lha kalaw kau pon tunggang langgang ..
jangan nak berkias pasal agama lha kalau kau sendiri perangai tah apa2 ..

aku dibesarkan oleh tok aku ..
dari kecik sampai besar aku hanya dibesarkan oleh tok aku ..
sari aku anak yang sulong sampai lha adek aku yang keenam yakni yang bongsu , 
semuanya dibesarkan oleh tok aku ..
tanpa sesen pon nafkah dari mak or ayah yang tinggalkan kami macam tuh jja ..
selama tuh kami tak diajar biadap ..
tak diajar kurang ajar ..
aku takkan kurang ajar dengan orang lain kalau orang lain tak carik pasal ngan aku ..

kau tuh suami mak kandung aku sendiri ..
aku tahu , sejahad mana pon mak aku ,
seteruk mana pon dia ..
dia tetap mak aku ..
tapi kalau kau penyebab mak aku larikan anak aku ,
yang buad mak aku sesuka hati ..
yang pukol mak aku bertubi-tubi ..
yang hentak kepala mak aku kat dinding rumah ..
depan mata aku sendiri ..
aku rasa kau dah melampaw ..
aku rasa aku ada hak nak biadap ..
kau takda hak nak pukol mak aku seteruk rupa .

terkilan aku sebab mak aku sayang sangat kat kau ..
sampai tak bagi aku buad report ..
sampai sungguh-sungguh dia pertahankan kau yang kau akan berubah ..

kau ??
nak berubah ???
choiiiiiii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

balek pada tajuk ..
kau nak kata aku takda hak ke atas qayyum ??
kau pikir aku neh apa pada qayyum ??
kau pikir laki aku tuh apa pada qayyum??
 
sampai mati pon , qayyum tetap hak aku lha ..
kau takda hak walau sikit pon nak sentuh dia kalau aku tak izinkan ..
kau kata aku tak mampu jaga anak aku sendiri ..
bengong !!! aku bukan macam kau tak bekerja sara anak bini ..
aku laki binik usaha kerja keras demi kepentingan dak qayyum tuh ..
walau seciput jja gaji aku sebagai kerani neh ,
aku still mampu bagi anak aku segala keperluan dia ..
 
kau nak berebut dak qayyum ngan aku ??
ehh ... silakan ..
aku boleh jja failkan kes neh ke mahkamah ..
aku tak heran and sikitpun aku tak takot ..
aku pertahankan hak aku ..
anak kandung aku ..
anak yang aku lahirkan ..
darah daging aku ..
 
kau patot glad sebab mak aku binik kau ..
tapi kau tetap takda hak nak hasut mak aku untuk tak serahkan qayyum kat aku ..
 
macam tuh kuat agama kau ??
hati perut limpa kau mana ?
 
aku pon pelik kenapa mak aku bleh sayang kau ..
kau dah pukol dia setengah hazab ..
kalau aku report masa tuh kau dah masok balai taw ..
and aku pelik .. 
apa lha yang kau dah racun fikiran mak aku supaya larikan anak aku ?
 
tappa .. kau tahu karma Allah kan ??????
kau tunggu balasan dari Dia ..
Allah tahu mana hambanya yang teraniaya ..

dak qayyum kena kuning ...

eydafaizal | Wednesday, September 11, 2013 | 0Comments |
 
haa .. kau tau , lepas jja sehari dak qayyum kua dari spital ,
nurse dari klinik kesihatan datang jengah ..
nurse dua orang tuh check perut aku apa semua ..
check tekanan darah bagai , then baru derang check dak qayyum ..
qayyum lak ngah tido masa tuh ..
baru lepas bf katakan ... hahaa ..
derang check dak qayyum apa semua sambil nurse sorang lagi tuh tanya aku soklan2 sepatutnya ..
sambil dok jawab soklan aku tengok nurse tuh dok picit-picit tekan-tekan dada muka dahi pipi qayyum ..
pelik aku haehh .. dah kenapa nurse tuh buat cenggitu ..
check amenda ..
then nurse tuh cakap " anak awak ada kuning neh .. "
aku terkejut jab ..
biar betikk , baru semalam kuar spital rineh dah kena kuning ..
huishh .. dasyat nau .. dan-dan aku risau ..
gelabah tanya nurse tuh macam-macam ..
papa qayyum dah pandang sengih2 laen macam ..
nak gelakkan aku ler tuh .. hadeh ..
" kuning ??"
"teruk ker nurse ??"
"bahaya tak kat anak saya ??".. and blablabla .....
nurse tuh senyum jja jawab soklan aku ..
" biasalah tuh kuning neh cepat serang budak2 kecik .. tak teruk kalau ikot nasihat doctor and blablabla lagi".. heheh ..
nurse tuh suroh aku g klinik kesihatan ..
check kuning qayyum teruk ker tak ..
yang aku dah mula risau tak menentu ..
yang dak kecik qayyum dok nyenyak g tido ..
haehh .. orang dok risau kat dia , dia boleh tido lagi .. anak2 ...
pergi lha check ..
kebetulan hari tuh hari sabtu .. so papa qayyum cuti ..
so pegi lha aku + qayyum + papa qayyum + mak aku ke klinik tuh ..
tak dekat jugak r .. jaoh gak ..
walaupon hari sabtu , orang kat situ nauzubillah ...
ramai nak mampos ..
aku yang jalan capek2 neh macam nak pitam rasa tengok kaum manusia ramai benau ..
gigih aku memaut tangan papa qayyum ..
qayyum mak pegang .. heheh ..
lepas amek no , aku masok r tunggu kat dalam ..
tunggu punya tunggu punya tunggu ,
nurse tak panggil-panggil ..haikk , pelik bin ajaib neh ..
orang-orang yang datang lewad pada kami pon nurse dah panggil ..
siap dah buleh balek pon .. eheh ..
mak g tanya nurse kat depan tuh ..
last sekali mak kata sambil sengeh2 .. " kena masok makmal amek darah luw .. "
cehh ~~!
pembaziran masa berlaku disitu .. Nampak ??
aku g lha masok makmal .. dok depan doctor sambil selak sikit kain bedung qayyum kasi Nampak dia punya tapak kaki ..
doctor tuh tembak kaki qayyum amek darah ..
aku yang tengok pon nyiluu weh ..
takot aku tembak2 neh ..
aku yang besar neh pon kena tembak kat jari dah sebak2 gittew ..
inikan pulak si kecik qayyum ..
apalagi ,, dia yang sedap tido , menjerit sakan .. hahah ..
tapi kejab ja .. hilang saket teros tido balek .. eh ?? hahaa
doctor kata budak kuning biasanya macam tuh lha .. kuat tido .. erk ??
memang sejak hari tuh hamper setiap hari aku ngan mak berulang alik ke klinik tuh ..
kuning qayyum meningkat..
last-last papa qayyum kata kawan dia suroh carik susu kambing ..
papa qayyum carik susu kambing yang dalam tin tuh ..
500g rm49.90 ..
aiyoo .. manyak mahal .. tapi papa qayyum kata tappa ..
demi qayyum .. hahaa ..
esok tuh dah drop sikit kuning qayyum ..
tapi kawan aku pulak kata , bagi dak qayyum minum susu kambing yang fresh ..
yang baru punya ..
yang tak bercampur ngan apa2 lagi ..
papa qayyum carik , seplastik kecik rm 10 .. orait lha ..
siap ada bau-bau kambing gittew ..
fresh sangat lettew .. hahaa
esok nya check drop lha bnyak gak ..
tapi sbb dak qayyum kena kuning lebih seminggu ker dua minggu tah ,
dia kena refer ker hospital terdekat ..
hospital serdang ..
esoknya aku ngn mak pasrah g hospital serdang ..
dalam haty doa banyak2 mohon qayyum okay ..
aku takot qayyum masok ward balek jja ..
papa qayyum kerja harituh ..so g ngn mak jja ..
 


tengok dak qayyum tuh tido ..
neh masa otw g spital serdang r ..

sampai jja kan , nurse tuh suroh kami g ruangan untuk check anak aku tuh ..
nurse kat situ suroh aku tukaa pampers qayyum and bf dia ..
masa bf tuh kan , make sure beby tak kencing atau beyak ..
bila beby kencing or beyak masa tengah bf , gigih lha kau tukaa balek pampers anak ..

pas tukar pampers , aku bf qayyum ..
dalam lima minit centu , dapat rasa qayyum beyak .. huhu ..
tukaa pampers g then bf lagi .. tengok qayyum dah mula lena ,
aku cepat-cepat sendawakan dia then teros masok jumpa doctor ..
dalam hati dok berdoa jangan lha dak qayyum tuh kencing or beyak masa tuh ..
bawak spare pampers tak banyak hoii ..

derang suroh aku ngan mak tunggu kat luar ..
aku dah mula rasa tak sedap hati .. huhuu ..
aku keluar jja dok at kerusingn mak , tak lama lepas tuh , aku dengar suara dak qayyum menjerit nangis ..
sedeh weh .. rasa cam nak jja aku masok tengok apa derang buad at anak aku tuh ..
siyes , kuat qayyum nangis .. panjang nangis dia ..
aku tak pernah dia nangis macam tuh sebelom tuh even masa aku lahirkan dia pon dia nangis sikit jja .. tak nyaring kuat macam tuh ..
lama gak r , dalam lima minit camtu , nurse panggil aku amek dak qayyum ..
masa aku masok tuh dak qayyum dah benti nangis ..
sebak aku tengok airmata dia berbaki kat pipi .. derang dah pakaikan pampers bedung apa semua balek ..
then aku selak sikit bedung ..tengok tapak kaki , yolah , selalu amek darak kat tapak kaki beby .. takda .. aikk .. takkan tak amek darah kot ..
aku bia dulu coz dengar apa yang nurse cakap ..
dia cakap tunggu call derang sepanjang hari tuh .. kalau derang call that mean qayyum punya kuning maseh ada ..law derang tak call kami leh tenang coz kuning qayyum dah takda .. then derang sroh kami balekk ..

masokk jja dalam keta ,
aku bukak bedung dak qayyum ..
terkejut aku .. huhuu ..




tengok tangan dia .. huhuu ..
kiri kanan weh .. kesian dia ..




ehh .. ada lagi .. kat ari-ari dia ..
tiga suntikan ..
patot anak aku jerit tak maw-maw ..
saket wehh dak kecik tuh .. sian dia ..
tunggu panggilan spital sepanjang hari tuh ,
takda .. Alhamdulillah ...... :)


peel tido dak qayyum ...

eydafaizal | Tuesday, September 10, 2013 | 0Comments |
 
kau tau , si qayyum neh masa awal-awal lahir kuat tido ..
dalam 24 jam tuh , adalah 22 jam dia tido ..ngehh ..
maybe sebab dia saket kot ..
coz qayyum kena kuning sehari lepas kua hospital ..
doctor cakap , budak kuning kuat tido ..
err .. menggelabah mama dia .. risau beb ..
 
lain entri aku cerita pasal qayyum kena kuning ehh ..hee ..
 
qayyum neh kalau tido , ada peel2 dia tersendiri ..
tak padan dengan kecik ..
dah pandai eksen2 .. grr ..
 
qayyum akan nangis kalau tido dia tak selesa ..
dia nakkan keselesaan posisi masa tido ..
so , kalau rumah bising , riuh or etc , dia tak layan ..
bolehh jja belasah tido .. nyenyak lak tuh .. ngeh ~~
 
 
 


hah kau tengokk .. gitu arh cara selesa dia tido ..
cara paling selesa ..
kalau tetengah malam dia merengek ,
alah tak kira lha waktu detik mana pon ,
bila kau baringkan dia macam tuh ,
zappp ~~!! tutup mata tido nyenyak .. ngeh ..

kengkadang aku macam terpikir gak ,
bahaya tak bagi dak sekecik qayyum tido mengiring macam tuh ..
mengalahkan orang besar lak kan ?? ngee ..
cuba untuk tanak ngiringkan dia ,, tapi dia tanak ..
tetaplah bunyi rengeknya sampailah kau ngiringkan dia ..
otomatik dia senyap ..
pastuh pandang-pandang mama fefeeling senyum cakap tima kasih gittew ..
err .. cerdik arh kau anak .. hee ..



bila tengah hari , dak qayyum neh bertambah selesa tido ..
legaa weh tengok anak kesayangan tido elok tak mengacaw mamanya buad keja ..
siang hari biasanya qayyum tido bebas sikit ..
takda orang mengacaw dia kecuali time dia menyusu ..
sebab bila malam , mang asyiklah kena kacaw ngan papa dia dak kecik neh ..

dak qayyum neh superb manja ngan papa dia weh ..
keletahnya lahaii , buad aku senyum sengsorang .. ngeh ..

so kalau malam lepas bf dia , biasanya dia akan teros tido ..
tak ngiringkan dia pon tappa dah ..
and biasanya aku bedung dak kecik neh ..
takot kalau2 dak kecik neh ta tahan sejuk ..
tapi kejab jja lah .. mimpi lha kau dia neh nak dibedung lelama ..
paling lama pon , 2 jam gittew ..
pastuh dia akan terjaga dengan sendirinya .. haehh ..

so , after tukar pampers bagai , dia akan bf lagi sampai dia kenyang ..
sampai dia terlentok lha ...
haa , masa neh , kalau kau bedung dia ,
if dia tak sedar tappa .. kalu dia sedar , kau gigih lha bukak balek bedung dia tuh ..
and masa neh jugak , kau kena ngiringkan dia ..
kalau tak , alamatnya kau baru nak letak kepala atas bantal nak sambung tidur ,
dia dah merengek .. so masa tuh bertabah pulak lha yya nak mengankat dia dukung sampailah dia terlena dengan sendirinya ..
aku ngiringkan jja dia biasanya ... lama sikit tidonya ..

tulah peel tido dak qayyum neh ..
manja sangat lha haii ...sebaekk manja qayyum nehh nampak sweet jja .. .ngee ..
 
 
 
p/s : normal ker dak kecik tido mengiring ??

muncung si qayyum ....

eydafaizal | Monday, September 09, 2013 | 0Comments |
 


aku kan dah pernah cakap an , si budak qayyum neh baekk ..
tak banyak meragam ..
tingkah dia comel jja weh ..
sungguh tak tipu ..

haa neh aku nak cerita pasal qayyum ..
si qayyum neh sukakan kebebasan ..
kebebasan macam mana kau Tanya ??

sini aku nak cerita ..

si qayyum neh palinglah tak suka dibedung penuh ..
kalaw dah dibedung dia punya rengek mengada gilaa ..
kau hamek dia dukung pon dia buad tatahu jja ..
tetaplah nangis panjang ..
kengkonon nak suruh mama dia bukakkan bedung dia arh ..
grr .. yang kita neh pon , syahdu dengar dia merengek ..
anak manja katakan....

setiap kali bedung ,
qayyum akan protes ..
kau pelok dia pon dia tak layan weh ..
so kalau kau tanak dia merengek , silalah kau lepaskan bedung dia ..
tapi kau jangan biarkan dia tak berbaju pulak .. ngehh ..



haa ..
kau tengok ... suka dia bila tak dibedung ..
yang mamanya neh risau tangannya menguis sana sini ..
kukunya cepat weh panjangnya ..
kau pakaikan sarung tangan tuh pon tak jalan nyer ..
budak qayyum neh pandai bukak ..
ada sekali tuh aku tak perasan bila terbukaknya sarung tangan dia tuh ,
sekali tengok kat ngan mata dia dah cecalar ..
bila tengok kuku dia ...., hah sah !!
dia cakar sendiri ..
seb baek kau tak merengek saket nak ..

salah mamanya neh jugak ..
dah sedar kuku dia dah panjang sikit ..
keja bertangguh jja ..sudahnya aku lupa ..
sekali anak calar cenggitu ,
mamanya neh serikk .. hinsap .. tamaw tangguh g dah ..
sian dak kecik tuh weh walaupon dia yang buad sendiri ..


 
 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid