pengalaman bersalinkan dak qayyum ..

eydafaizal | Tuesday, September 24, 2013 | 2Comments |
 
 
terus terang aku cakap ,
selama aku mengandungkan dak qayyum ,
dia tak pernah buad perangai dalam perut ..
yer lah .. budak kecik g dak ?
hahaa .. maksud aku , aku tak alami alahan teruk-teruk ..
alahan aku just masa first trimester mengandung tuh jja ..
masuk second trimester , aku dah okay ..
 
entri neh bukan aku nak story kat kau pasal pengalaman aku masa pregnant ..
entri neh pasal bersalin hokeh ..
dak kawan kawan aku pakat pm aku Tanya pengalaman aku ..
penad aku nak cerita ulang-ulang ..
neh nanti law ada yang Tanya g ,
aku suruh jer bukak entri neh .. senang ..
yang pasal pregnant tunggu lain entri ..
tak sanggup arh aku nak hadap sekaligus ..
bukan pendek hoii entrinyer .. panjang ..
 
aku sedih sebenarnya ..
jadi aku try ingat kenangan ngan dak qayyum ..
selamanya aku akan kenang saat tuh weh ..
saat-saat kelahiran dia kat dunia ..
saat-saat aku tatap muka comel dia ..
sungguh-sungguh aku terlalu rindukan dia ..
 
 
 



hokeh .. bulan ramadhan 2013 neh ..
masa tuh kandungan aku dah lapan bulan ..
masih lagi aku gigih nak cuba berpuasa ..
gigih jugak aku pujuk baby aku agar turut sama puasa sekali ngan aku .. hee ..

hari pertama sampailah hari keenam puasa ,
aku Berjaya puasa penuh .. full and aku sangat aktif ..
kerap ke bazar .. window shopping .. (tak hagak kan ?)
gila memang banyak jalan arh aku ..
sampai hari keenam puasa tuh ,
aku puasa macam biasa .. petang tuh aku temankan kak syida g bazar beli lauk tuk buka ..
kami buka sekali jer kat kedai dia ..
kedai dia dekat jer ngan opis aku .. (yer .. aku masih bekerja sampai hari tuh ..)

lepas g bazar tuh , balik kedai kak syida and terus berbuka kat situ sekali ngan cinta hati aku tuh ..
lepas berbuka , aku singgah aeon big untuk beli bahan untuk masak sahur esok ..
malam tuh , lepas mandi apa semua ,
aku sediakan bahan untuk masak sahur esoknya ..
senang kan , esoknya bangun terus main campak2 jer ..
lepas siap sediakan bahan ,
aku terus masuk tidur .. masa tuh ada lha dalam pukol 10.30 malam macam tuh ..

pukul 12.45 pagi , aku terjaga ..
sebab aku rasa macam baby mengeras semacam ..
memula aku piker tuh just baby maen2 dalam perut ..
tapi , makin lama , pinggang rasa makin sakit silih berganti ..
dalam hati dok piker ,
takkan sakit bersalin kot ..
yer arh baru lapan bulan seminggu kan ..
tak mungkin arh ..
yer lha .. pengalaman pertama kau pun ..
dah sah-sah aku tak tahu .. ngeh ..

tengok jam hamper pukul 2 pagi ..
aku dah rasa macam sakit semakin kerap kat bahagian pinggang ..
perut lak makin mengeras ..
time-time tuh jugak rasa perut memulas-mulas ..
risau neh weh .. aku pandang cinta hati kat sebelah ..
nyenyak dia tido weh .. penad kija tuh ..
kesian aku nak mengejut .. cuba bertahan lagik ..

sampai lha aku rasa tuh bukan sakit biasa-biasa ,
sebab aku dah sampai berpeluh2 tahan sakit ..
aku genggam jugak tangan si cinta hati kejutkan dia bangun ..
dia bangun tengok aku , terus menggelabah ..
dan dan masa tuh jugak dia ajak aku g klinik ..
aku yang sakit yang amat neh just mampu angguk jja ..

lepas mandi , (siap mandi tuh tatahan tuh ..)
si cinta hati tolong aku jalan apa semua ..
nazab weh turun tangga ..
seb baek tingkat dua jer ..
kau jangan hengat aku g klinik tuh ngan keta weh ..
aku g naek moto taw ..yer .. naek moto ..
sampai klinik , derang cakap terus g spital ..
laki aku pon terus g spital selayang jam-jam tuh jugak ..
yer naek moto .. sakit kau tayah Tanya r ..
kejab-kejab datang .. kejab-kejab hilang ..
puas arh aku menjerit sepanjang jalan nak g spital selayang tuh ..
laki aku plak main bedal jja langgar lampu isyarat .. ngeh ..

sampai jja spital , aku tengok kain aku dah basah ..
sah !! sah air ketuban tuh dah pecah ..
err .. masa laki aku g amek kerusi roda tuh ,
dan dan aku Tanya laki aku , " mama dah nak bersalin ker papa ??"
hahaa ..

sampai jja , nurse terus amek aku usung ke katil ..
lepas check , scan apa semua ,
sorang dokter tuh datang ..
dia kata nak check bukaan ..
pecah air ketuban dah dokter hoi .. check bukaan apa g ? heh ..
aku yang tahan sakit masa tuh , just mampu narik nafas ja ..
then lepas dokter tuh selok jari dia , dia terus cakap kat nurse suroh terus bawak aku masok labour room ..
masa tuh perut memang rasa macam memulas sangat..
aku asyiklah geram nak meneran jja ..
sampai nurse yang ngah usung aku tuh perasan ..
" ehh jangan teran lagi puan ..kejab lagi .. tahan jab yer .."
ehh  .. puan ?? hahaa .. terasa tua tetiba ..
nak tahan macam mana nurse weii .. huhuk ..

sampai labour room , dokter tadi tuh masuk pakai sarung tangan apa semua ..
masa tuh taw apa aku Tanya kat dokter ? "saya dah nak beranak ker dokter ?"
sama macam soklan aku Tanya laki aku sebelum tuh ..
dokter ngan nurse kat situ senyum .. siap gelak g .. amoehh ..
" yer lha adek hoii .. tidak tak lah kami bawak adek masok sini .."

haha .. merasa gak dokter tuh panggil aku adek ..
wengweng ..

masa tuh , nurse suruh aku teran ..
suroh aku teran sungguh-sungguh ..
aku try teran .. sekuat tenaga ... sehabis tenaga .. sampai menjerit nyaring aku kat situ ..
ramai weh nurse yang keliling aku ..
nurse suruh aku tenang .. bila rasa sakit jer , teran lagik sungguh2 ..
masa tuh , sementara tunggu rasa sakit , aku tarik nafas dalam2 ..
bila rasa jer rasa nak teran tuh , aku teran sungguh2 ..
masa neh r aku tengok nurse2 semua senyum2 bagi semangat kat aku .. dokter pon bagitaw aku yang kepala baby dah keluar .. dia suruh aku teran lagi .. kali neh biar sekuat mungkin untuk keluarkan badan baby .. ..
masa aku dengar dokter cakap camtu ,series , aku happy ..
aku rasa tak sabar nak tengok baby aku ..
so , sekali lagi aku teran , kali neh aku berdoa agar Allah permudahkan aku ..
sekali jer teran , baby dah keluar sepenuhnya ..
dengar suara baby nangis ..
aku pon nangis sekali weh .. syahdu sebak semua ada ..

nurse tuh tunjuk baby kat aku ..
dia Tanya baby tuh lelaki ker perempuan ..
aku pon jawab lah lelaki .. seronok ..

baby aku lahir tepat jam 2.32am ..
7 Ramadan 1434 hijrah ..
hari selasa ..
16 julai 2013 .. syukur ya allah ..

tapi lepas pada tu, dokter kata baby aku kecik ..
kena masuk dalam NICU dulu ..
yang aku takot apa-apa jadik ..
tak putus aku berdoa kat Allah agar keadaan baby aku sehad ..


masa dokter kuarkan uri , aku dah tak focus ..

fikiran aku dah jauh ..

fikirkan beby aku ..
apa yang dokter buat pon aku dah tak kesah ..
dah tak rasa apa2 ...
dokter explen kat aku itu ini pasal jahitan pon aku buad muka takda perasaan ..

lepas dokter cucuk kat tempat luka koyak tuh dengan ubat bius ,
aku tetiba rasa penad ..
aku perhati jja apa yang dokter buad ..
macam takda perasaan .. bila aku rasa nyilu ,
aku tarek nafas ..
nurse datang bawakkan milo suam ..
nurse suruh aku teguk sikit ..
lepas jja dokter siap jahid , aku tertido ..



 
 

 
nanti aku cerita pasal qayyum masuk NICU tuh yer ..
entri neh pon belum tentu korang larat nak baca kan ..
 
kalu korang Tanya aku perasaan aku ,,
aku akan cakap aku bahagia yang terramat ..
aku bersyukur sebab allah kurniakan aku bayi yang sehad dan comel ..
perasaan aku bercampur baur ..
korang akan rasa sendiri bila korang sendiri rasai pengalaman neh .. series ..
 
 
 
p/s : korang doakan qayyum sehad taw ..
 
 
 

2 comments:

  1. comelnya ank eyda.. tak sabar akk nak dkung ank sndiri.. :0

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan ?? hee .. cepat kawen kak .. best hoo kawen ..

      Delete

sayangs , tinggalkan comment anda disini =) ..

 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid