review : EPHYRA tetap dihati ... :)

eydafaizal | Friday, February 28, 2014 | 2Comments |

hai .... :))




kau yang baca blog aku neh , 
menipu kalau cakap kat aku yang korang tak pernah dengar apapun pasal ephyra neh .. 

ephyra dah meluas ..
keberkesanan produk neh ,
hanya orang yang merasai dan mengamalkan produk neh sendiri yang tahu ..

betol neh .... sungguh !!! 

aku dulu dulu pon macam susah gak lha nak percaya ...
sebab aku memang tak pernah amalkan kolagen dalam hidup aku masa tuh ..
nak nak pulak aku neh muda belia lagi ...
tapi kalau dah nama pon perempuan kan ,
tipu jugak kalau kau cakap kau tak kenan ngan produk produk yang boleh buad kau cantik neh ..
yang boleh tampilkan keterampilan kau ,
menambahkan keyakinan kau depan khalayak .. 


tetambah pulak kau dah kawen ,
dah pulak bersalin .. 
walaupun kau bangga nau yangg kau masih muda ,
otot otot kau bila dah beranak jadik mengembang hoi ..
energy pulak makin low ..
tetambah jugak kau bekerja pulak kan ..
mana nak ngadap kerja seharian ,
balik rumah melayan kemas rumah , masak lagi ..
angkat kain , cuci kain , lipat baju , iron baju suami ...

ehhh  , dah isteri kan ????
banyak kerja kena buat ..
so mana kau nak dapat extra energy ????


that's why aku amek keputusan cuba ephyra neh ...

memang percubaan aku tak gagal ..
ephyra memang terbaekk ..
energy aku makin bertambah ...
seharian aku buat kerja tanpa henti ,
tetaplah segar badan neh ..perhhhh ,,, memang sukaa ..

dan alhamdulillah ,
sekarang dah nak masuk kotak keempat ..... :))


aku dah review selepas sebulan dengan ephyra ..
tapi aku malas godek link entri ..
boleh macam tu ?? muahaha ..
tappa , kau carik jer kat google ..
nanti kau akan jumpa banyak blog yang ceritakan pasal keajaiban ephyra neh sendiri ..
kau baca lha ..
memang susah nak explain , 
tapi percayalah ,
kau takkan lansung menyesal .. sungguh weh .. tak nyesal punya ...
aku berani jamin neh .. 


sekarang , setelah hampir dua kotak lebih aku amek ,
lagi banyak pulak kelebihan aku dapat .. 

first memang tenaga aku lha ..
sejak minum ephyra tenaga aku memang superb !!

apa yang aku nak review sebenarnya sama jja macam kat entri aku lepas .. 
cuma semakin ketara lha perubahannya ....

kau jangan pulak tanya aku , 
"ehh , tak putih ponnnn ...."
aku sekeh kau lelaju kang !!

nak buek camano ,
muka aku kan versi ketegaq sikit .. muahaha ..
so , kena take time .. 

tappa , aku sabar ...
tapi sebenarnya tak pon aku expect diri aku secerah salji pon ..
aku neh gelap asli .. muahaha ..
tapi dah rasa okay kulit licin jja .. 
tak kusam .. comel .. ehh ?? hahaa ...


then , perubahan pada breast aku ..
aku kan dah bersalinkan si qayyum dulu ...
jadiknya , breast macam tak macam anak dara sunti dululah kan ..
tapi sesejak amalkan eephyra neh ,
breast dah kembali nak jadik macam duluu ..
err , malu aku taw nak cerita ..
tapi tappa lha .. aku share kat kau .. mihmih ...

satu lagi !
kuku aku dah cantik bersinar .. ngee ..

dulu , kuku aku rapuh weh ..
senang nak kopek kopek ..
jadik tak cantik ..
so kena selalu ketip kuku yang terkopek kopek tuh kan ..
tapi sekarang , kuku aku dah takda masalah ..

alahh , aku takda pulak amek gambar kuku aku .. miahaha ..

ehh , banyak lagi actually kebaikkan ephyra neh ..
aku list kang kau hazab nak membaca .. muahaha ..

yang paling aku teruja ,
rambut aku dah makin lebat ..
dah tak gugur ... jadik makin kuat gittew ..
lembut jer .. nampak lha yang rambut aku sihat sangat ..
kalau dulu tiga empat hari tak syampoo , 
aku dah rasa macam dawai dah rambut aku .. muahaha ...

bila aku minum ephyra neh , 
memang bagi aku mengenyangkan ..
selalunya bila aku nak menghadapi hari hari yang bizi , accey kau , hihik ,
aku akan amek ephyra neh sebelum tuh .. 

jadiknya , takda sebab untuk aku tinggalkan ephyra ..
sebab aku dah jatuh cinta gila kat produk neh ..
dah lha sedapp kan ??? 
so , memang aku akan teruskan ...

aku harituh balik kampung ,
terlupa nak bawak ephyra .. 
meroyan hoi aku carik ejen kat sana ..
dengan kampung aku susah nau nak dapat coverage 3G kan ..
sanggup neh aku keluar pekan semata mata nak dapatkan coverage and carik ejen ephyra ,..
dapat trial pack pon jadiklah sebab aku balik seminggu ..
memang bertabah laki aku menurut ,..
elleh , kata nak binik cantik cun melecun .. haruslah pasrah kan???



okaylah , aku stop kat sini ..
saited pulak aku cerita pasal ephyra pepagi jumaat neh ..muahaha ..



p/s : lama dah tinggal blog .. renduu ...

WW : kembali tersenyum ...

eydafaizal | Wednesday, February 26, 2014 | 1Comments |

alhamdulillah ...

segala yang berlaku beransur tenang ..
dugaan kan ? aku terima ..
malas nak cepat sangat melatah ..
hanya melenting bila keadaan dah tersangat melampau ..

kata orang , selagi benda yang kita boleh buad ,
buad jer , asalkan tak ganggu kehidupan seharian aku ..
tak ganggu kebahagiaan hidup aku ..


tenang ??
mungkin buat masa sekarang ..
tapi , berhati-hati tu perlu ..


sabar , sabar , sabar ...

hak aku untuk hidup aku ...

eydafaizal | Monday, February 17, 2014 | 3Comments |
bila aku cerita tentang hak aku dalam hidup aku ,
memang banyak yang takkan paham ..

tapi untuk hidup aku sndiri ,
aku tahu apa yang aku perlu dan tidak ..
tak semua hak kita boleh dipertahankan ..
kengkadang kita perlu lepaskan sebahagian daripada hak kita kepada yang lebih berhak ..
tiada contoh boleh aku bagi .. 
sebab otak aku dah terrlalu tepu dengan masalah ...

entah sampai bila aku nak macam neh , 
aku sendiri tak tahu ..
dalam hidup aku sekarang ,
aku penad bercerita tentang hak aku ...

sebab aku sendiri tak tahu apa yang kurang pada aku ..
apa yang aku pasti , 
kehidupan aku adalah hak aku ,
keluarga aku adalah hak aku ..
sisi sikap aku adalah hak aku ..

aku takpernah halang hak orang lain ..
aku takpernah ambil apa yang jadik hak orang lain ..
kalau ada  , cuba katakan pada aku ,
apa hak yang aku ambil dari korang ..
aku nak tahu .. aku teringin untuk ambil tahu ..

sekurang kurangnya , aku boleh mintak maaf ..

kenapa aku bangkitkan soal hak ???

semalam aku 'disedarkan' oleh seorang wanita ..
yang mengatakan dia adalah ' kawan ' kepada suami aku ,
aku hanya bermula dngan mengatakan satu persoalan ..
dia sebagai wanita , tak mungkin tak boleh merasai apa yang aku rasai ..
walhal , dia jauh lebih matang dari aku ..
jauh lebih berusia dari aku ..
dan dah tentu tentu dia punya banyak pengalaman dalam hidup berbanding aku ...

jawapan yang aku terima hanyalah menyakitkan haty aku..
sedaya mungkin aku berlembut dengan dia selama neh ,
even aku tahu punca masalah aku dari dia ,
takpernah aku berniat berkasar dengan dia ,
tapi bila dia mula melenting pada aku , 
hati aku sakit ... sebab yang sepatutnya melenting tu aku !
bukan dia !!!!

aku tahu aku muda ..
terlalu muda untuk pertahankan hak aku ..
terlalu muda untuk bertindak apa apa ..
pengalaman aku tak banyak ..
usia aku terlalu mentah untuk menjawab dengan kau ..
persoalannya sekarang , kau siapa dalam hidup aku ???

bagi aku , kau hanyalah perosak dalam jiwa aku ..
walaupun aku tahu banyak lagi orang yang masuk dalam hidup aku ..
tapi kau tak perlu mengadu itu ini kat suami aku ..
tak perlu bagitaw itu ini kat suami aku ..
tak perlu kau tunjuk baik kat suami aku ..
tak perlu kau cuba nak buad suami aku cair dengan kau ..
takperlu nak bermesej berwhatapp dari siang bawak ke malam ..
takperlu nak ngajak laki aku lunch , dinner , ,minum petang , supper dengan kau ..



aku boleh berlembut dengan kau , 
sila hormati aku sebagai isteri yang sah kepada suami aku ..


walaupun aku jauhh lebih muda dari kau ,
tapi kau perempuan ,
sila paham hati dan perasaan aku ..
sila cuba letakkan kau ditempat aku ..
nak berkawan boleh , 
aku tak pernah melarang ,
tapi kalau dah melampau ,
kau yang sengaja carik nahas ..
aku boleh lagi bagi muka ...
boleh lagi bersabar ,
tapi tolong , behave sikit ..


kau tak perlu nak mengadu kat laki aku yang aku neh macam tu , macam neh ,
sia sia kau tau ??


kau jumpa aku pon tak pernah ,
then kau nak persoalkan perangai aku kat laki aku , 
kau silap besar !!

aku memang cemburu ..
sebab bagi aku kau dah melampau ..
sabar aku ada batasnya ..
dan sepatutnya aku cemburu sebab yang kau melayan siang malam tu suami aku ! 


tahulah malu sikit ....
malas aku dengan semua neh ..
penad !!!!






p/s : aku takda niat nak memalukan kau , tapi tolong fikirkan perasaan aku sebagai isteri ... kau kena tahu betapa sayangnya aku pada suami aku kerana hanya dia yang aku ada .. 

dugaan bertimpa timpa...

eydafaizal | Saturday, February 15, 2014 | 5Comments |


tajuk entri klise sangat kan ??

yya .. dugaan dmi dugaan tengah melanda diri aku ..
banyak hal yang prlukan aku extra sabar ,...
banyak benda yang perlukan hati aku tetap kuat .. tabah ..

dugaan Allah adah untuk menguji ..
Allah nak uji sejauh mana hambanya boleh bersabar ..
setegar mana hambanya boleh bertahan ..
pada siapa hambanya mengadu ...

yya , dugaan demi dugaan ,
buad aku sentiasa dekat ingatkan Allah ..
Allah rendu nak dengar suara aku memohon doa pada dia ..

mohon Dia tabahkan hatiku ..
mohon Dia tanamkan semangat dalam diri aku ..
mohon Dia berikan aku kekuatan ..

aku perlukan banyak ketenangan ..
entah apa silap aku semua neh jadik ..
aku sayang diri aku ..
sayang cinta hati aku ..
sayang keluarga aku ..
tapi bila Allah nak menduga ,
sekuat mana aku pertahan , 
takdir Allah , tetap akan terjadi ...


kenapa ???



mungkin salah aku yang tak tahu macammana nak jadik seorang yang sempurna ..
mungkin salah aku sebab tak pernah nak paham apa yang sedang berlaku ..
mungkin salah aku sebab aku tak pernah cuba rasa apa yang jadik ..


Allah .....
tolonglah kuatkan hati luka nnehh ..
tolong semaikan kesabaran yang tinggi dalam diri aku ..
aku perlu tempuh segalanya ..
tak boleh lari dari masalah ..


yya , aku perlu hadapi dengan berani ..
aku perlu tabah harungi masalah ..


kalaulah aku diberi kekuatan .................


impian aku sama seperti semua wanita kat dunia ..
tapi sebabkan aku terlalu muda ..
terlalu mentah nak tangani segala yang berlaku ..
semuanya macam menimpa nimpa ..
terlalu berat untuk aku nyatakan ..
terlalu sakit untuk aku kehilangan ......


pinta aku ,


mohon smuanya kembali sperti biasa ..
mohon semuanya seperti sediakala ..
buang perasaan yang tak sepatutnya ..
lupakan segalanya tentang kepedihan ..
lupakan manusia yang merosakkan hubungan ...


aku perlu bangkit ,...
aku perlu tabah ...
perlu semai kekuatan ..
dalam keadaan aku yang semakin hari makin kerap sakit ..
tapi aku dah redha ..


bahagian aku .. aku terima ..
terima dengan seikhlas hati nurani ....


kalian yang baca entri neh ,
aku tak xpect kau cuba paham apa yang berlaku ..
maafkan aku atas luahan hati ini ..
aku tak punya sesiapa untuk aku luahkan segala yang berlaku ...


mohon aku ,

aku perlukan doa kalian ,
doakan aku , doakan segalanya ..
aku perlukan sokongan untuk terus kuat .. 
moga doa-doa kalian semua buat aku lebih kuat dan tabah ..


hanya orang yang pernah mengalami sndiri akan merasai apa yang aku rasa ..

kau takkan paham..
tapi janganlah menghukum ....




sekian ....



p/s : aku tak tahu sampai bila aku akan terus menyepi dari dunia blog neh ..
doakan aku .. aku perlukan doa baik kalian .. 
terima kasih ... :')


ww : sarapan :)

eydafaizal | Wednesday, February 12, 2014 | 3Comments |



aku mulakan hari aku dengan neh ....






alhamdulillah ,....




p/s : kau sarapan apa??

rasmi kamera .. :))

eydafaizal | Tuesday, February 11, 2014 | 4Comments |

haha .. aku saja ngada nak up entri kahkah ..

aku try rasmi kamera fon laki aku .. 
dia beli iphone baruuu ....
jelessssssss okeh ! 

so aku dengan tak malunya rasmi kamera iphone baru dia .. kahkah ..







lighting sebab eden bawah lampu .. ngee
masa tuh kat kfc .. :))

 motip ???

saja nak tempek muka sendirik ..
lama aku tak gigih upload pic aku masok blog .. kahkah ..



p/s : korang suka selfie ?

jodoh ketentuan tuhan ....

eydafaizal | Monday, February 10, 2014 | 3Comments |


aku ada sorang kawan , perempuan ..
aku kenal dia dari zaman aku kerja kat desatera lagi ..

kami duduk satu hostel ..
satu bilik ngan aku pulak tuh kan ..
memang dia rapat dengan aku ..

aku kenal dia dari zaman dia single ..
sampai lha dia bercinta dengan sepervisor aku ,
tengok derang kemain bahagia ..
kemain happy ..
kemain sakan berangan nak menggapai bahagia ..
aku tumpang senang tenghok derang happy .. :))

zaman tuh , dari aku still ngan ex boy yang lama ..'
yang kerja satu outlet ngan aku ..
sampailah jugak aku couple ngan boy aku sekarang a.k.a laki aku ..
dari zaman aku ngn laki aku main main mata ,
sampailah kami dah berenti kerja tuh ,
sampai jugak kami dah nikah ,
derang pon still bersama .. bahagia ..

aku siap pergi hari pertunangan derang ..
kami buat rombongan dari outlet ..
laki aku bawak .. dia kan driver dulu .. :))
masa tuh , aku ngan laki aku baru nak tunang gitu ,
tuptup derang tunang dulu ..
tappa lha .. aku bahagia .. :))

tapi , dugaan Allah ..

ada something yang jadik sampaikan hubungan derang jadik kucar kacir ..
aku kesiankan kawan aku ..
dia macam dibelenggu ..

kejadian tuh membuatkan femli dia macam berjauh haty dengan tunang kawan aku tuh ..
sumpah aku simpati ..
sedangkan kawan aku tuh sayang gilaa kat tunang dia ..
derang yang sepatutnya dah nikah , tettangguh ..

kau bayangkan kad apa semua dah edar ,
tuptup tak jadik nikah ..
sedih hoi .. 
padahal hubungan dia ngan tunang dia masih okay ..
masih kekal sayang menyayangi ..

kalau aku , aku mesti takkan kuat macam dia ..
kalau aku , tah apa yang aku akan buat ..
tak mungkin aku setabah kawan aku tuh ..

harapan dan doa aku ,
aku mohon supaya Allah lembutkan hati ayah kawan aku ..
kebahagiaan anak kan segala galanya ..
kesian kawan aku ..
tapi hanya Allah yang mampu membantu dia ..
aku sebagai kawan hanya mampu mengirim doa agar dia terus terusan bersabar ..

kalau ada jodoh takkan kemana kan ???

doakan mereka yah ???



p/s : mendoakan kebahagian orang lain kan pahala .. :))

i love you kawan , sahabat , sayangku .. :) 
-ZL-

rutin harian : seterika baju .... :)

eydafaizal | Sunday, February 09, 2014 | 3Comments |



dah kata pon rutin , 
sah sah lha menda tuh hari hari aku buad ..
hari hari aku ngadap .. hehe ..

bukan seterika baju aku ..

kalau aku punya baju , 
jarang nau nak menyeterikanya ..
sebab aku neh jenis malas nak menyeterika .. 
malas nak membazir waktu .. (cisssssss )

aku kalau kerja pon ,
pakaian aku simple sangat ..
jeans , t-shirt pon aku rembat jer .. 
takdanya nak feminin  sesangat ..
tudung ?? aku tak pakai tudung jenis bawal tuh ..
aku pakai shawl jek .. haha ..

rela aku membazir masa nak membelit shawl ..
dari aku menyeterika baju .... haha ..

tapi , bila kau kata laki kau kerja beruniform ,
tetaplah gigih menyeterika baju ..
sehari hari ..kecuali hari cuti lah ....




dah kata laki aku posmen kan ,
bertabah aku setelkan baju dia neh setiap hari ..
aku neh pulak bukannya stail rajen nak buat kerja selambak hujung minggu ..
aku memang respect kat orang yang bila hujung minggu ja , 
iron baju kerja sendiri ngan suami sekali ..
bukan untuk esoknya jja ,
untuk seminggu tuh kau iron ..
wahhh , hebat kau .. tahniahh ..
seba rajen .. muahaha .. aku neh bangsa pemalas ....muehehe ..


bila iron baju laki aku pulak ,
aku bertabah nak sabar .. kahkah ..
baju posmen tuh , material dia tebal hoi ..
memang panas arh bila kau pakai ..
then the kain macam tak seberapa nak serap peluh ..
so laki aku akan pakai t-shirt cotton kat dalam ..
means yang serap peluh lah ..
kalau tak , memang miang badan laki aku tuh ngan peluh .. 

kau pon paham kan ,
dah namapon laki aku tuh posmen ,
memang kerjanya tetengah panas ..
terik tak terik tuh kau punya pasal ,
asalkan surat yang kau kena hantar settle hari tuh ..

laki aku pulak jenis melasak ..
baju uniform dia tuh ,aku kengkadang pelik kenapa lha hai sampai tercabut butang ..
tercabut butang tuh tappa ..
yang seluar tertetas benang tuh , 
tertetas benang tuh yang kat kaki lak tuh ,
apa pulak kaitannya dengan nganto surat hek ??
pelikk aku ..

aku kengkadang bising merepek kat laki aku ,
penat nak menjahit ,,.. mihmih ..
kengkadang aku malas jahit ,aku suruh dia jahit sendiri .. haha ..

tapi bila dia jahit , kau kena terima lha bila esoknya dia balik bekas yang dia jahid tu tertetas balik .. haha ..normal ............

sama lha jugak dengan iron baju ..
bila aku suruh laki aku iron baju sendiri ,
tu mesti waktu aku tak daya nak bangun arh kan ,
aku kena jugak tabahkan mata terima ,
sebab apa ,
sebab baju yang dia iron macam tak iron pon ,
jab aku tengok berkedut sana , 
jab pulak bertompok sini ,
dengan line baju tak ke mana ,
kengkadang gigih aku bangun jugak ironkan baju kat dia .. 
kang dia comot-comot pegi kerja kang ,
orang tengok , 
pastu cakap belakang .., " ehh , macam orang takda binik pulak selekehnya "
ehh jangan .. sentap aku kang .. 


jadiknya , biar aku ironkan baju dia , 
even tak sehad , tetambah lagi kebelakangan neh ,
sampai berulang pegi klinik amek gas , biarkan .......
asal aku tengok laki aku pegi kerja kemas , hensem sikit ..
asal nampak keterampilan laki aku tuh macam terjaga ..
macam ada binik lah orang kata .. hee ...






p/s : laki aku suruh aku ngajar dia seterika baju .. kahkah ..

sunyi .... :(

eydafaizal | Saturday, February 08, 2014 | 3Comments |

haii ... 
aku tengah tak sehad neh ..
gagahkan jugak hapdate blog ..
sebab tak boleh tido .. huwaaa .....

aku neh pon , masa laki aku takda neh lha nak tak sehad ..
selalu bila laki ada , takdanya nak mengada macam neh .. haehh ..

laki aku pegi kursus ..
tiga hari hoi ..
bagi kau memang lha kejab jek ..
bagi aku yang ngengada gegila neh .
asiklah doplohpat jam nak menempek ngan laki neh ,
yang selalu nau mengada ngan laki neh ,
sangatlah lama rasanya tiga hari tuh .. ceh ..

tuh yang aku cakap , 
bila laki takdalah aku nak rasa lemah selemahnya badan neh ..

sunyi rasa bila takda dia kat sisi ..
tak pernah hoi aku jauh dari dia ..
selalu dia pegi kursus or what , dia balik hari jja ..
datang kursus kali neh kena tido sana lak ...
adoiyaii , laki aku pon risau nak tinggal aku .. muehehe ..

kata kau sakit kan ??
laki caring lebih r , haha ...

tappa , aku bertabah menghitung hari ..
walaupun tiga hari , 
terasa lama benar ..
terasa lambat pulak masa berjalan ..

cepatlah tiga hari hoi ...
aku rendu laki aku ..........


rendu ....................


papa balik cepat yang ...
nak ngengada ajak berteman pegi klinik .... :')
nak kena paksa makan ubat ..
nak kena paksa mandi ... huwaaaa ... 


berjauh ngan laki ,
apapun aku tataw nak buat ..
jadik blur jja .. muahaha ..
nak makan pon takda selera ..
maunya tak sakit ida hoiiii ........ceh ....


walau laki aku selalu call mesej bagai ,
tetaplah rasa lainnya ...
tetaplah datang rendunya .. :((






p/s : cepat balik sayanggg ................

blog tak berupdate ....

eydafaizal | Thursday, February 06, 2014 | 6Comments |


hai lha .... lama benau tak update blog ..
entri yang ada pon kebanyakkan autopublish ..
dengan tak sehadnya ..
dengan sibuknya ..
dengan balik kampungnya .. phfff .....

bertabah aku buat itu ini dalam keadaan tak sehad ..
blog terabai ..
naseb baik jugak aku neh gigih buat autopublish entri kebelakangan neh ..
jadik , hilang rasa bersalah tak update blog .. muehehe ..

tak update pon , 
aku rasa bersalah gak ... huhu ..
yolah , jarang nau blogwalking .. 

ehh bukan jarang .. tak lansung !!! grr ,....

balik kampung macam biasa ,
line tenet kacau ..
coverage pon susah ada .. 
jadik aku bertabah tahan hati nak blogwalking .. 
naseb baek macam macam aku boleh buad kat kampung ..
tak sunyi pon ..

lha hai , rendu kampung membuak buak ..
ntah bilalah pulak nak balik .. huwaaaaa .....




p/s : nanti aku update lagi .. idea kering ... phff ....
 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid