rutin harian : seterika baju .... :)

eydafaizal | Sunday, February 09, 2014 | 3Comments |



dah kata pon rutin , 
sah sah lha menda tuh hari hari aku buad ..
hari hari aku ngadap .. hehe ..

bukan seterika baju aku ..

kalau aku punya baju , 
jarang nau nak menyeterikanya ..
sebab aku neh jenis malas nak menyeterika .. 
malas nak membazir waktu .. (cisssssss )

aku kalau kerja pon ,
pakaian aku simple sangat ..
jeans , t-shirt pon aku rembat jer .. 
takdanya nak feminin  sesangat ..
tudung ?? aku tak pakai tudung jenis bawal tuh ..
aku pakai shawl jek .. haha ..

rela aku membazir masa nak membelit shawl ..
dari aku menyeterika baju .... haha ..

tapi , bila kau kata laki kau kerja beruniform ,
tetaplah gigih menyeterika baju ..
sehari hari ..kecuali hari cuti lah ....




dah kata laki aku posmen kan ,
bertabah aku setelkan baju dia neh setiap hari ..
aku neh pulak bukannya stail rajen nak buat kerja selambak hujung minggu ..
aku memang respect kat orang yang bila hujung minggu ja , 
iron baju kerja sendiri ngan suami sekali ..
bukan untuk esoknya jja ,
untuk seminggu tuh kau iron ..
wahhh , hebat kau .. tahniahh ..
seba rajen .. muahaha .. aku neh bangsa pemalas ....muehehe ..


bila iron baju laki aku pulak ,
aku bertabah nak sabar .. kahkah ..
baju posmen tuh , material dia tebal hoi ..
memang panas arh bila kau pakai ..
then the kain macam tak seberapa nak serap peluh ..
so laki aku akan pakai t-shirt cotton kat dalam ..
means yang serap peluh lah ..
kalau tak , memang miang badan laki aku tuh ngan peluh .. 

kau pon paham kan ,
dah namapon laki aku tuh posmen ,
memang kerjanya tetengah panas ..
terik tak terik tuh kau punya pasal ,
asalkan surat yang kau kena hantar settle hari tuh ..

laki aku pulak jenis melasak ..
baju uniform dia tuh ,aku kengkadang pelik kenapa lha hai sampai tercabut butang ..
tercabut butang tuh tappa ..
yang seluar tertetas benang tuh , 
tertetas benang tuh yang kat kaki lak tuh ,
apa pulak kaitannya dengan nganto surat hek ??
pelikk aku ..

aku kengkadang bising merepek kat laki aku ,
penat nak menjahit ,,.. mihmih ..
kengkadang aku malas jahit ,aku suruh dia jahit sendiri .. haha ..

tapi bila dia jahit , kau kena terima lha bila esoknya dia balik bekas yang dia jahid tu tertetas balik .. haha ..normal ............

sama lha jugak dengan iron baju ..
bila aku suruh laki aku iron baju sendiri ,
tu mesti waktu aku tak daya nak bangun arh kan ,
aku kena jugak tabahkan mata terima ,
sebab apa ,
sebab baju yang dia iron macam tak iron pon ,
jab aku tengok berkedut sana , 
jab pulak bertompok sini ,
dengan line baju tak ke mana ,
kengkadang gigih aku bangun jugak ironkan baju kat dia .. 
kang dia comot-comot pegi kerja kang ,
orang tengok , 
pastu cakap belakang .., " ehh , macam orang takda binik pulak selekehnya "
ehh jangan .. sentap aku kang .. 


jadiknya , biar aku ironkan baju dia , 
even tak sehad , tetambah lagi kebelakangan neh ,
sampai berulang pegi klinik amek gas , biarkan .......
asal aku tengok laki aku pegi kerja kemas , hensem sikit ..
asal nampak keterampilan laki aku tuh macam terjaga ..
macam ada binik lah orang kata .. hee ...






p/s : laki aku suruh aku ngajar dia seterika baju .. kahkah ..

3 comments:

  1. saya plg malas lipat baju ... huhuhuuu

    ReplyDelete
  2. Samalah malas sungguh nak seterika baju. Tapi saya pakai tudung 4 segi yang memang perlu untuk seterika. Paksa diri. Hehe.

    -wina1979-

    ReplyDelete
  3. Seterika baju?
    Rasanya dah lama tak sentuh seterika . Muahahah :P

    ReplyDelete

sayangs , tinggalkan comment anda disini =) ..

 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid