sebak .

eydafaizal | Wednesday, March 26, 2014 | 3Comments |

lama aku menghilang .. 
lama jugak aku melayani rasa rindu ..

rindu pada anak , si qayyum .
rindu pada adek-adek ..
rindu pada nenek ..
rindu pada semuanya ..

rindu pada MH270 .. eh ??

okay , actually , aku nak berkongsi rasa sebak aku ..
sebak kenapa ?

sebab dua malam lepas after aku dengar pengumuman dari perdana menteri tentang nasib pesawat MH370 ,
aku dah macam tak betul ..
blur lain macam ..
pastu hati asyik pikir ,
'eh , betul ke semua yang aku dengar ni Ya Allah ?'

berulang kali aku cuba hadamkan semua perkataan dari mulut pm dalam tv masatu .. 
last , adek aku pulak yang bukak cerita pasal pesawat tu ..
tanya aku macam macam ..
macam aku pulak yang ada dalam pesawat tu ..

yya , terlalu terkilan rasanya sebab aku terlalu mengharapkan semua penumpang dan kabin krew pesawat ni kembali dengan selamat .
okay , aku mungkin terlalu mengharap ..
tak mengapalah , sekurangnya Allah dah bagi petunjuk ..

then , paling buat aku sebak ,
semalam pasal luahan hati seorang isteri ..

luahan isteri yang terlalu menyayangi suami ..
seorang isteri yang terlalu merindui suaminya ..
seorang isteri yang selalu menanti kepulangan suami yang terlalu dicintainya ..

sungguh ! aku sebak ! 

menangis aku depan tivi semalam ..
masa tu , aku rasa , kalaulah aku kat tempat si isteri tu ..
ya allah .. sungguh tak mampu ..
aku tak satabah dia ..

masa tu , aku pandang suami yang turut sama dengar luahan tu ..
aku tengok matanya berkaca ..
aku sendiri sampai teresak menangis ..
adek aku sampai terkesat-kesat hingusnya ..
sungguh sungguh sebak ..
sungguh sungguh tak sangka begini akhirnya pengakhiran episod pesawat ni ..

mungkin keluarga aku takda walau seorang pon dalam pesawat malang tu ..
tapi ketahuilah ..
aku pernah berasa kehilangan ..
aku masih terasa kehilangan ...
benda tu masih menghantui diri aku .. 

sebak . sebak . sebak .


ya allah ,
kau permudahkanlah pencarian semua krew yang mencari mangsa ..
kau beri petunjuk ..mudahkan jalan pencarian ..
hanya kau yang tahu apa sebenarnya yang berlaku ..

pada keluarga mangsa ,,
bertabahlah .. aku tahu dugaan ini cukup perit untuk ditelan ..
satu dunia takkan pernah melupakan segala yang terjadi di saat getir ini ..
teruskan berdoa .. kuatkan hati ..
Allah sentiasa ada ..

Syed Shamim-ABC I Love You - Lyric #Original-original Version

eydafaizal | Saturday, March 22, 2014 | 0Comments |



BEST KAN ?? HEE

segmen : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah

eydafaizal | Saturday, March 22, 2014 | 5Comments |

hai ..
nak join segmen .. muehehe ..


okay daa ..

nikah lagi sekali ??? haha ..

eydafaizal | Friday, March 14, 2014 | 4Comments |

grr .. rendu time nikah dulu ..ngeh ..

malam tadik aku belek album nikah ..
then aku rasa macam, err , ' rendunya nak nikah lagi ..' ehh ??

hahaha ..
terus aku cakap kat laki aku yang tengah baca novel time tu ,
"pa , jom nikah lagi sekali .. hehe .. "

kau tahu apa dia jawab ??

" ma neh buang tebiat ke apa ? mana boleh nikah dua kali ..nak ikot wawa zainal lha tu .. "

ehh .. manadaa .... haha ..

aku kan bengong .. g ngajak laki nikah lagi sekali buad apa kan ..
rendu hoii .. rendu ..

aku suka nau tengok laki aku time nak akad nikah tu ..
perghh , gelabah nau ..
masa memula time tok kadi bagi ceramah tu , 
tiga kali tok kadi suruh test lafaz terima akad ..
laju jer laki aku sebut ..
sekali masa betul betul punya akad ,
pegang jer tangan tok kadi , nah amek , gugup kau .. haha ..

akhirnya , dua kali lafaz jugak .. adehh ...

tappalah , syukur ..
kau suami aku dah .. alhamdulillah ... :)
menangis masa tu .. jiwa rasa kosong ..tatahu apa yang nak dibuad .. :)



aku malas nak berfotoshoot sangat lha kan tetengah hari tu ..
tak sehad pulak masa tu .. demam nak jadik binik orang kata tok aku ,, muahaha ..

lepas jek amek gambar apa semua ,
apalagi , aku terus join femli aku makan nasi beriani .. whoaa ..
dengan baju pengantinnya ..
malu hoi  , jadik perhatian ..ngehngeh ..
tapi kesah pulak aku kan , aku bantai ja .. dah lapau ..
tapi , kat restoran tu pon jadik photoshoot jugak ..
baiklah , aku redha cameraman sangat rajen .. haha ..



berinai .. :')

kalau kau perasan ,
laki aku punya inai sangatlah tak terang .. haha ..
masa pakai inai tu kami tengah buad majlis barbeku dengan femli ..
laki aku yang ada sekali semangat nak join membakar ayam ikan ..
jadik , kejab jja dia pakai , dah tanggal .. haehh ..

then kalau kau perasan jugak ,
masa akad manada aku pakai inai ..
aku pakai masa majlis barbeku sehari selepas akad nikah ..
masa kenduri baru pakai ..
sebab masa nak akad tu , aku punya dokumen ada prob kat pejabat agama ..
pening aku ngan wali aku masa tu ..
pakcik pakcik aku pon dah tahap dewa punya serabut ..
ya lha , esok majlis akad .. gila kau tak jadik ..

baiklah , padah suka buad keja last minit .. huwaaa ..


tapi akhirnya ...,



masa cincin disarungkan ,
menitis jugak airmata aku ..
walaupun pemberian tu tak seberapa ,
mungkin tak semewah dan semahal cincin cincin nikah kau orang semua ,
aku bersyukur , sebab laki aku dah cuba berikan yang terbaik ..
terima kasih sayang .. :))



ehh , melalut pulak .. okay bye .. :)

COKE ~~ betulkah ??

eydafaizal | Thursday, March 13, 2014 | 2Comments |



wallahualam ...


p/s : aku dah jarang minum coke .. 
manis nau .. haehh ..

WW : :')

eydafaizal | Wednesday, March 12, 2014 | 2Comments |


HAI ..



okay , daa :)

ios7

eydafaizal | Wednesday, March 12, 2014 | 2Comments |

apa yang kau tahu tentang neh ??




cuma satu aku boleh bagitau sepanjang aku ngan laki aku beralih arah kepada iphone ..
ehh , laki aku memang peminat setia iphone ..

kira aku sorang jer baru beralih kasih ..
dari samsung ke iphone ..

bagi aku , bendalah neh best .. dan memudahkan .. 
sepanjang guna iphone , dengan app neh ,
aku dah tak blur macam dulu .. muahaha ..



p/s : tapi samsung tetap dihati .. :)

akukan pencinta android .. kah !

REVIEW FILEM : KAMI HISTERIA

eydafaizal | Tuesday, March 11, 2014 | 1Comments |
ENTRI BASI .. DAH LAMA PERAM DALAM DRAFT ! 
hai semua .. ngehngeh ..
aku buad muka tak bersalah neh .. 
peram entri lama-lama .. dah tak hot macam memula dah ..
sokayy .. aku nak review jek .. :)
aku tengok citer neh dah lama .. 
masa bebaru keluar harituh lha kan ..
masa tu , asben aku balik keja terus ngajak aku keluar ..
okay , disebabkan aku terlalu bosan , 
aku iyakan ja ..
tak tahu pulak aku yang dia nak bawak aku g situ kan ..
dah lama rasa tak jejak panggung ..
gabai rasa .. haha ..
aku layan asben makan malam dulu ..
sebab haritu dia balik lambat ..
overtime .. carik rezeki lebih .. 
tatambah pulak aku tak kerja kan ..
kesian kau suami , tappa .. 
nanti isterimu berkorban yya .. :)
rupanya kawan dia yang ngajak .. ciss ..
aku dah sampai panggung tetengok dia dah parking cantek kat sebelah kereta kawan dia tu ..
patut arh macam kenal kereta tu .. 
then , beli tiket , tunggu lha .. kami tengok midnignt !
laki aku plan nak tengok robocop memula , 
tapi dah terlepas time akhir , 
jadik bertabah pilih filem kami histeria neh ..


masuk review terus arh ehh ,
banyak pulak merapuu .. hee ..






kalau yang dah tengok cerita neh ,
korang boleh tergelak gelak teringat .. hhahaa ..

cerita neh best ... tak seram sangat ..
banyak unsur saspen .. ngee ..
lecu banyak .. serius pon ada ..

konflik , muzik , semua cukup best .. 
aku sampai mintak hint kat laki aku suruh beli dvd ..
best sangat kan .. pada aku lha ..

dah arh hantu dia pon sempoi jja ..
cun pulak tu .. hohohoo ..

then yang buat aku tambah suka , 
lagu lagu dalam filem neh .. 
series gempak ..
aku paling suka lagu "muzik" tuh .. 
layan jek ..

apalagi , cubalah pegi beli dvd tengok .. 
takkan nyesal punya arh .. weee ..

impak perkataan SIAL pada aku ..

eydafaizal | Monday, March 10, 2014 | 0Comments |


aku bukan berasal dari bandar ..
yang mana gaya percakapan semuanya menggunakan kosa kata yang pelbagai ..
kadang kadang dah jadik macam trend ..
macam terlalu biasa dan boleh dibawak bergurau ..

aku ingat lagi ,
kata nenek aku , lain tempat , lain ragam ..
makin jauh kita merantau , makin banyak pengalaman kita dapat ..'
dan kita boleh nilai sendirik segala yang kita nampak ..
banding bezakan dengan kehidupan kita ..
nampak tak terlalu jauh atau tak ..

ehhh , macam formal pulak entri hari neh .. muahaha ..

lantakkan .. asalkan aku boleh sampaikan apa yang nak aku sampaikan ..

macam kat topik neh .. SIAL ..

bagi orang bandar macam kau kau semua ,
yya , mungkin that word dah terlalu biasa untuk kau sebut ..
mungkin makna kata perkataan sial tersebut kau boleh bawak bergurau ..
then bila kau bergurau dengan perkataan tu pon ,
orang dah tak kisah ..
kengkawan kau dah rasa takda apa apa yang teruk sampai nak tetangkap tacing or what ..

tapi bagi aku ,
bagi orang yang berasal dari kampung macam aku ,
impak perkataan tu besar ..
setiapo kali orang lepaskan perkataan tuh pada aku ,
aku rasa sentap .. aku rasa terkilan ..
aku rasa something yang tak kena pada diri aku ..
tacing ??? terasa ?? yeah !!!!


kadang kadang aku sampai menangis dalam diam ..
aku larik daripada orang ..
menangis sengsorang ..

aku cuba jadikan perkataan tu biasa dalam hidup aku kat sini ..
tapi aku tak boleh ..
aku tak kuat ..
maksud perkataan tu terlalu besar ..
impaknya pada aku terlalu mendalam ...

mungkin sebab aku anak kampung ..

walaupon aku dari kedah nuh haa ,
dan as kau tahu , bahasa orang utara kasar kasar bunyiknya ,
tetaplah jugak aku sentap ..
sebab , aku tak diajar untuk perkataan tu ..

pernah sekali adek aku ditampar nenek aku ..
sebab terlepas perkataan 'sial" neh kat adek aku yang sorang laen ..
aku terkejut .. then nenek aku explen ,
jangan terjebak.. jangan ikot mulut orang ..
jangan mudah ssngat nak cakap apa yang kita rasa best nak cakap ..
kalau maksudnya tak elok ,
tetap takkan elok ..
buruk orang dengar ,, buruk orang pandang ..
buruk jugaklah orang nilai diri kita ..




p/s : bahasa kita sepatutnya penuh kelembutan kan ?? 

isu MH370 ..

eydafaizal | Monday, March 10, 2014 | 1Comments |

keyword sekarang kecoh pasal MH370 .. 
aku sendiri pon still menunggu perkembangan kejadian neh ..

banyak spekulasi yang ramai orang buad ..
ada yang nampak macam sahih .. 
ada yang meneka itu ini ..
aku tak tahu mana satu yang betul betul sahih ..

aku jadik sedih .. 
yang buad benda neh sebagai bahan lawak pon ada .. 
aku geram ja .. tak pikir ke perasaan keluarga mangsa ??

kesian hoii ..

aku yang takda sesiapa pon naek that MH370 tu , 
risau lha hai .. asal setiap kali berita nak jja terjojol depan tibi ..
nak tahu perkembangan semasa ..
kau pon , dah tahu kejadian neh genting ,
cubalah jadik profesional sikit .. haehh ..

janganlah buad cerita bukan bukan ..
amek kesempatan jaja cerita itu ini ..

cuba jadik kat kau ?? 
mampu lagi nak sengeh sengeh buad lawak bodoh kau tu ??

harapan aku ,
moga Allah beri petunjuk ..
permudahkan urusan pencarian ..
aku tahu bukan kerja senang ..
kita yang dengar dan ikuti pon , hanya mampu berdoa ..
mohon agar segalanya selamat ..

MH370 , baliklahh ... 

semua orang nantikan kamu .. 



p/s : harap takda apa-apa yang berlaku .. aminn ..

aku ada interview neh ...

eydafaizal | Friday, March 07, 2014 | 1Comments |

aku ada interview sekarang neh ..
doakan aku yya ..




ya Allah ,
permudahkan urusanku .. 

aminn ...

alhamdulillah ...

eydafaizal | Friday, March 07, 2014 | 3Comments |


kau perasan aku jarang nau update blog sekarang ..
banyak nau yang jadik ..
ada jja masalah yang datang ..
dugaan , cabaran , tak henti henti menjengah ..
lumrah kehidupan ..
redha aku terima ...

banyak jugak benda aku tak setel lagi ..
tu hadiah GA yang aku buat ,
dah berbulan tersadai dalam kotak .. 
tak sempat nak dipos ..
hampun sayang sayang yang menang tu yya ..
jangan risau , ada ja hadiah kamu ..
lambat atau cepat , sampailah nanti ..


sekarang neh pulak musim kemarau ..
kat tempat aku neh haa ,
jerebu kemahen terukk ..
jadiknya , membataskan had aku untuk keluar sana sini ..
aku pulak dah tak kerja sekarang ..
memang muak duduk rumah tatahu nak cakap acaner ..
nak keluar si suami tak bagi ..
risau nau .. takut aku lagi bertambah sakit katanya .. cehh ..
sadis hokeh .. tapi aku menurut perintah ..
kang tak pepasal derhakaa .. gagaga ..

aku kebelakangan neh asiklah demam on off ..
pulak sekarang kat kawasan perumahan aku wabak denggi berleluasa ..
aku takut jugak sebenarnya ..
tambah dengan jerebu lagi ..
aku sampai kalau keluar rumah , 
walaupun hanya stay dalam kereta ,
tapi pedihnya mata neh lha hai , 
macam aku berjemur tetengah laman udara jerebu tuh .. hazabb ...

kesihatan aku , berdikit dikit alhamdulillah , semakin baek ..
muka aku dah tak pucat pucat ..
dah mula kuat makan balik .. hahaha ..
dah aktif balik memasak kat dapur ..
dah mul gigih mengemas rumah bagai ..
and alhamdulillah ,
aku akan mula bekerja semula selepas lama bercuti panjangg dari dunia pekerjaan ..
haeh , tak betah aku nak duduk rumah lelama ..
bosann sangat ..
waktu waktu bosan tu , mulalah aku terpikir ,
kalaulah ada qayyum kat sisi aku , mesti tak bosan  life aku ..


ehh , bia aku tanggung sedih rendu sengsorang ..
jangan dalam this entri .. sobsob ..



p/s : aku deactive fb untuk sementara ..sebab beberapa hari lepas fb aku kena hack .. sawan aku kang .. aku ada create satu fb baru .. jemput add .. ngehngeh ..yang carik aku tu , carik jer aku kat fb baru tu yya .. :)

aku malas nak komen tapi .............

eydafaizal | Friday, March 07, 2014 | 3Comments |



aku banyak baca pasal hot isu sekarang neh ..
menipu kalau aku tak amek tahu hal semasa walau tengah sakit sakit gini .. muahaaha ..

pasal kisah hanez suraya neh ..
buat aku sentap jab ..

sebab ??

ada jugak pompuan takda hati kat dunia neh eh ??

kalau akulah kan , 
aku punyalah pikir perasaan orang ..
ehh tak semua pon .. kenkadang aku suka gak nyakitkan haty orang ..

aku tak rety nak explain sebenarnya ..

kes macam neh pernah jadik kat aku ..
yang mana benda neh buad aku rasa down ..
jadik aku paham perasaan si isteri mr r neh ..

sebakk weh ...

hati isteri tu ...

aku tak terkata apa dah ..

aku dulu , 
penad soft spoken ..
sampai aku kena maki balik dengan awek tu ..

alhamdulillah ..
salah paham dah selesai ..

bagi aku ,
marah macam mana pon si isteri kat suami tu ,
benci macam mana pon ,
hati si isteri tu takkan beku untuk sayangkan si suami tu ..

mulut boleh kata bukan bukan ..
tapi hati tak boleh nafikan ..

hati milik Allah ..
jadi hanya Allah yang  tahu   isi hati kita ..

hanez pon .. haehh .. 

malas r nak komen ..
takut aku pulak yang kena bash nanti ..

k bye ..



p/s : ya Allah , kuatkanlah ikatan rumahtangga aku dan suami .. aminn 
 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid