Alasan Untuk Bahagia - Asfan Shah ~ lirik

eydafaizal | Monday, June 30, 2014 | 2Comments |




Akhiri Penantianku - Alif Satar (OST Aku Isterinya)

eydafaizal | Sunday, June 29, 2014 | 1Comments |




 
 
alhamdulillah ..

dah pon muncul bulan ramadan ..
syukur masih lagi berkesempatan berpuasa dalam bulan penuh syafaat ..

insyaa allah , aku akan buat yang terbaik untuk ramadan kali neh ..
in syaa allah ramadan kali neh membawa seribu hikmah dan rezeki pada kami semua ..
 selamat berpuasa ..

selamat menyambut bulan ramadan al-mubarak ..

terasa tak sabar nak berterawih .. 
fuh !

Encik Mimpi - Rindukanlah (Lirik)

eydafaizal | Sunday, June 29, 2014 | 0Comments |




KITKAT !

eydafaizal | Saturday, June 28, 2014 | 0Comments |
 
 
amoeh tajuk kemain .. muahaha ..

ekceli aku pon tak sedar dari bila aku start jadik peminat tegar KITKAT !

mungkin pengaruh citer histeria kot ..
sebab laki kau pernah tegur ,
lepas ja aku nengok citer tuh ,
boleh dikatakan setiap kali keluar aku beli kitkat ..

alah ..tak kisah arh ..
asalkan aku tau benda tuh sangatlah sedapp ..

budak budak ??
tak lha .. takkan sebab aku suka kitkat korang nak lebel aku budak budak ???
jangan pleasee ...

oh ya , cerita pasal kitkat ,
aku teringat something ..
pernah satu pagi tuh aku terjaga dari tido pukol empat pagi lebih ..
time time tuh jugak lah , aku teringin nak kitkat ,,
tah apa apa .. rasa merepek gila !

lagi merepek bila aku sanggup kejut laki aku ngajak kuar beli kitkat ..
pukul empat pagi kot !
sangat gila !
aku sampai tahap merengek kat laki aku paksa dia teman aku kuar beli kitkat !
bila ingat balik , ya Allah , sungguh gila ..
sebaik lha esoknya laki aku cuti ,..
haehhh ..

kitkat sedapp kan ???

haha .. bye !

line lembab !

eydafaizal | Friday, June 27, 2014 | 0Comments |
 
 
terasa berkobar kobar nak hapdate blog ..
tapi bila bukak laptop , then on wifi ,
tup tup low pulak ..
sakit hati online bila line tenet macam ciput ..
lembab lain macam ..

then bila mood malas datang ,
bukak wifi , laju pulak .. haehh ..
dah masa tuh malas nak mengapdate ..
memang tak lha jawabnya aku nak menaip ..
up status kat fb pon belum tentu ..
tetambah masa tuh otak ngah beku takda idea ..

ehh .. malas aku nak update bila line tenet low gini ..

k bye !

merapu jer neh ..

eydafaizal | Friday, June 27, 2014 | 1Comments |
 
 
hah kau , amek !
konpius baca tajuk blog aku kan ? muahaha ..

ekceli aku ketandusan idea .. haha ..
biasa tuh biasaa ,...
tolonglah paham .. kahkahkah ..

so dah jari jemariku tetiba datang mood rajin nak menaip kat keyboard ,
moh lah menghapdate something ..
walaupon takda idea ..
gigih pikir tapi idea tak timbul timbul ,
so dari membiarkan korang mengadap entri sama setiap kali masuk blog aku ,
sini aku merepek .. hee ..

aku agak bizi sekarang , acewwah ..
maklumlah orang bekerja .. ceyy ..
ohh , aku kerja baru sekarang ..
tuh kang lain entri aku cerita ..
sekarang aku nak meraban dulu ..

terasa lama nau tak hapdate blog bergambar kan ..
kau pon mesti dah naik muak bila bukak blog aku baca entri bertaip semata ..
silalah mengaku yang anda bosan ..
baiklah .. aku akur ..
tapi aku nak bagitau , kali neh pon bukan entri bergambar .. kahkah
sebab ??

fon kesayangan hati hantar kedai ..
samsung note aku dah barai tengah jalan ..
sila sabar dengan dugaan ...
dasar sangat tak boleh pakai gajet memahal aku neh .. huwaaa ...

jadik , aku jugak akur dengan kehendak hati ..
no more selfie .. no more whatapp n wechat for a while ..
no more maen pou .. baeklah .. baek .. aku terima ..

jadiknya aku jugak bertabah ngadap blog sendiri ..
tak bergambar ..
takpa .. takpa ..
kan dah cakap tadik aku is redha .. huhu ..

cukup ! dah ! sudah !
kang aku melalut yang bukan bukan lak ..
aku ekceli nak g kerja neh ..
sempat jja ngadap laptop hapdate blog ..

k bye ..!

Hafiz ft. Rossa - Salahkah Lirik (OST Bukan Kerana Aku Tak Cinta)

eydafaizal | Thursday, June 26, 2014 | 0Comments |




eydafaizal | Thursday, June 26, 2014 | 2Comments |
 
 




baiklah ..

baru ngantor suami ke pintu ..
pintu rumah jer .. muahaha .. 
bajet isteri misali sangat .. kahkah ..

alhamdulillah , sehingga hari neh sejak si suami hadir dalam hidup ,
sampailah dah ada sorang anak , 
aku tak pernah gagal mendoakan dia ..

sedih dia , sedihlah aku ..
happy dia , happylah aku ..
marah dia , marahlah aku .. ehh ?? haha ..

k lha .. ekceli takda cerita pepagi hari ..
nak gosok baju g kerja pulak jabgi .. 

daa ..

perginya arwah tokwan ...

eydafaizal | Wednesday, June 25, 2014 | 3Comments |
 
 
sehingga hari ini ,
dah lebih 40 hari arwah tokwan tinggalkan kami semua ..
semua kami masih lagi terasa kehilangan ..
terasa tak lengkap kehilangan seorang ahli keluarga ..

lebih 40 hari tokwan pergi ,
terasa segala gala masih terbayang di mata ..
kenangannya .. saat indah bersamanya ..
even tokwan adalah seorang yang sangatcerewet ..
tapi hatinya sarat dengan perasaan sayanggg ..

akur dengan kehendak Allah ..
kami terima dengan ikhlas .. redha ..
setiap yang hidup pasti kembali ke sisiNya ..

aku terkilan sebenarnya ..
disaat tokwan sakit .. aku tiada disisinya ..
disaat tokwan nazak , aku tak sempat berada bersama sama dengannya ..
sungguh     ! sungguh aku terkilan ..
terasa lemah seluruh sendiku bila mendapat panggilan daripada mak uda aku ..

derang tak boleh call fon aku masa tu sebab masa tuh aku on duty ..
fon semua manager pegang ..
so mak uda aku call tak jawab ,
gigih mak uda aku google carik fon number restoran KFC tempat aku kerja ..

seriously , after jer mak uda aku cakap kat aku kat fon yang tokwan aku meninggal ,
masatuh , tak tahu nak cakap apa ..
aku jadik macam blur ..
aku tak sempat nak bersama arwah waktu sakit dia ..
dan dan tuh aku dah macam kompius ..
amek order custumer pon asiklah salah ..
tanpa sedar , airmata mengalir laju ..
cepat cepat aku kesat .. takut custumer komplen ..

sungguh tak terjangka ..
arwah pergi sepantas tuh ..
malamtuh , aku balik , berjaga sampai ke esoknya ,
bergilir gilir baca yasin .. bacaan yasin yang tak putus kami adek beradek berikan ..
masa baca yasin tuh , kerling arwah , rasa macam ya Allah ... sedihh gila ..
masatuh jugaklah airmata nak mengalir ..
cepat jugak kesat sebab takut terkena arwah tokwan yang akan dikebumikan keesokkan harinya ..

sepanjang proses pengebumian ,
aku gagahkan jugak ikut serta sehingga habis pengebumikan ..
tahlil selama tiga hari ,pon aku ikot serta ..

alhamdulillah ..
Allah permudahkan urusan ..

moga arwah tokwan tenang disana ...
moga arwah ditempatkan bersama orang orang yang soleh ..

sayanggg tokwan .. sayangg sangat sangatt ........


rabu tanpa kata .. :)

eydafaizal | Wednesday, June 25, 2014 | 2Comments |
 
 




selalu dengar kan pepatah english neh ?

okay . daa ..

cantik kan ???

eydafaizal | Monday, June 23, 2014 | 4Comments |

aku suka cincin ..
cincin putih lagilah terlebih suka .. 
huwaaaa .. nak cincin ....






ehem ehem .. 
anniversary dah nak dekat dah neh ..

boleh bodek dak buncit neh ..
kahkah ...



p/s : teringin cincin putih tetiba ..

Bawal VS Selendang

eydafaizal | Sunday, June 22, 2014 | 2Comments |
 
 
hah . acaner ? sekian lama aku bercerita perihal KFC ,
mesti kau bosan bukan ?? muahaha ..
terima sayang terima .. ngee ..

orait .. back to the main topic .. ceyy .. haha ..

aku nak cerita pasal bawal n selendang ..
ehh , jangan salah sangka yya ..
aku bukan nak jual ker , explen about the material or apa ..
just nak cerita kaitan bawal ngan selendang tuh pada aku .. 

sejak dari kecik aku tinggal ngan tok aku ..
so tok aku ajar aku bertudung .. 
tapi ... zaman aku baru nak up dulu , 
aku neh nakalnya lain macam sikit ..
ehh bukan sikit .. banyak ........ huwaaa ...

aku ingat lagi , macammana aku dulu .. 
tapi malas rasa aku nak cerita ..
malu hoii .. maluuu ... huhuu ..
dari bertudung dah pandai tanggal-tanggal tudung ..
banyak kali sampai berbuih mulut tok aku menegur .. 
masa tu , aku buad derkk jer ..
siann tok layan aku punya degil ..
hmm .. baru sekarang rasa nyesal ...

then aku bertudung balik after aku nikah .. 
start tu , aku memang niat betul betul ..
taknak jadik macam dulu tu ..
dah elok elok pakai tudung ,
sanggup bukak sebab terlalu ikutkan darah muda ..
darah anak remaza neh lain sikit ..
budak tak matang kan .. fikiran pon jadik bengong ..
tah hapa - hapa .. huwaa ..

okeyy .. cerita dulu ..
malas nak ingat ..
memasing ada kisah hitam .. kisah silam ..
tolonglah .. hater , jangan dipersoalkan ..
aku neh cuma wanita biasa ..banyak salah silap ..

alahai .. dah macam larik topik kan ??? 
hehe .. okayokay .. 

kalau dulu , aku lebih sukakan bawal ..
sebab bawal neh mudah nak bentuk ..
then rasa selesa dia lain macam ..
sangat sangat selesa walaupun peluh merecikrecik ..
bawal dulu kan banyak cotton jja ..
tak macam yang sekarang ..
bawal dah moden .. 
dah banyak yang satin dan sebagai nya ..

aku lebih prefer selendang ..
sebab bagi aku selendang lebih praktikal ..
selain tak payah nak susah gosok gosok ,
(tu jer sebenar nya .. aku en malas nak iron tudung .. muahaha ..)
then selendang lebih sesuai dengan bentuk muka aku..
so aku dah terlalu selesa dengan selendang ..

memula dulu , aku suka sangat the plain selendang ..
aku ingat lagi aku bodek laki aku beli selendang waktu awal awal nikah dulu ..
aku borong gila banyak plain selendang macam macam warna kat danau kota ..
aku neh kalau bab membodek , hehe ..terer r sikit ..
tapi ku pandai bodek laki aku jja lha ..

dalam koleksi aku sekarang pon banyak selendang dari bawal ..
bawal aku dah banyak sedekah jja ..
bagi oranglah .. bagi adek adek aku ..
derang suka bawal..

then sekarang , aku gilakan shawl yang labuh tuh .. 
yang banyak pilihan corak ..
yang lebih mudah nak bentuk kat muka ..
laki aku dah memerli sakan kat aku ..
asiklah pakai tudung singkat singkat ..
okay fine .. aku paham aku salah ..
jadik sila sedar .. huwaahuwaa ..

ehh , rasa cam banyak nau dah aku meraban ..
k bye .. kahkah

KFC : pejam mata tinggalkan semuanya ...:(

eydafaizal | Friday, June 13, 2014 | 4Comments |
 
 
last entri pasal KFC ..
mesti muak kau baca pasal neh kan ??haha ..
hadap jangan tak hadap .. kang nyesal .. kahkah ..

tak lama aku kerja kat situ .. berapa bulan jja ..
bukan teruk .. tapi macam aku ceritalah ..
waktu kerjanya macam tak fleksibel untuk aku uruskan rumahtangga aku ..
then si Faizal pon merungut aku dah takda masa untuk dia ..
dia suruh stop ..

lelagi , aku dah semakin tekanan dengan kerenah manager yang sangat tak memahami ..
sorang jja .. tapi cukup buad aku pening kepala .. sudahlah .. cukuplah ..
tempat aku bukan kat situ ..

best memang best kerja dia ..
macam kau agak jugak ,
dapat makan kepci hari hari walaupon limited ..
tapi tappa , sokay ..
bukan rezeki aku kat situ bak kata tini ..
aku terima ..

yang tak boleh terimanya aku pakai blah gitu jja ..
sebab ???

okay , the queen of manager dah warning aku asalnya ..
sebab aku tak datang kerja tiga hari berturut-turut ..
bukan sengaja .. ada sebab ..
masatuh arwah tokwan aku meninggal ..
aku memang tak boleh elak ..
sebab tuh femily aku .. keluarga aku ..
then malam tokwan aku meninggal ,
aku kerja dan makcik aku sendiri yang jemput aku ..
jemput kat outlet tulah ..
dengan bawak bukti laporan polis kan ..
kot manager taknak percaya ..
dan makcik aku dah bagi pon copynya kat manager aku masa tuh ..
tapi bukan miss khung arh masatuh ..
fineee .. tappa ..

aku masuk balik kerja ,
terus dia gasak aku soalan macam macam ..
aku tak marah , sebab dia tak paham budaya orang islam buat kenduri tahlil tiga hari berturut turut apa semua ..
aku tak salahkan dia masatuh ..
ayat dia aku tetap ingat ,
she said " kalau sekali lagi aku tak datang , jangan datang terus , i taknak tengok muka you .."
fineeee lagi ..aku terima masa tuh ..

then about two week after that case ,
aku MC ! well , aku tak sehad sangat sangat sangat ..
bayangkan hari sebelum aku mc aku midnight .. dari malam sampai pagi ..
sampai lelah lelah aku ..
menggogoi laki aku heret aku turun lif nak g sedut gas kat spital ..
dah dia pon tau biniknya neh kalau lelah memang teruk ..
jadik dapat MC ..
doktor tak bagi g kerja ..
finee aku tak g ..

tapi bila aku masuk kerja esoknya ,
tuh pon aku memang sangat sangat tak sehat ..
aku gagahkan masuk kerja ..
depan staff , custumer , dia marah aku ..
yang aku tatahan , dia marah sambil tolak tolak bahu aku ..
rasa macam dia ajak gaduh pon hado ..
aku tahan sabar ..
then dia tetap ulang balik ayat sama ..
pastu persoalkan aku , kenapa staff lain boleh jja masuk kerja ?
derang tatahu penad kah ?
derang takda masa nak rehat apa semua ..
derang tu robotlah apalah ..
haehh .. berdesing jugak telinga aku masa tuh ..

baik , lain orang lain cerita ..
tetap tak sama ..
aku tak boleh nak jangka bila derang sakit ..
bila derang sehad ..
macam tuh jugak aku ..
aku tatahu bila aku nak sakit , bila aku nak sehad ..
then aku MC pon , atas arahan doktor ..
ada surat dari doktor ..
then paling utama , aku call outlet bagitahu aku taleh datang ..
salah jugak aku neh ..

then , baru baru neh , aku mc lagi .. sebab demam teruk balik kerja dalam hujan ..
pukul tiga pagi tak silap aku ..
finee ... Faizal tertidur .. aku malas nak kacau ..
tapi esoknya masa nak kejutkan Faizal sarapan ,
dia terkejut sebab badan aku panas teruk ..
sekali lagi dia paksa aku g klinik ..
aku dapat MC tapi cer kau teka , apa aku buad ?

aku tunaikan hajat that manager ..
dia taknak tengok muka aku lagik kan ?
then , aku tak pergi jejak kaki kat outlet tuh sampai sekarang ...

dia marah apa semua .. aku dah macam malas nak pikir ..

okay , habis ...

KFC : gaji pertama ..

eydafaizal | Thursday, June 12, 2014 | 2Comments |
 
 
gaji pertama aku dengan KFC adalah sangat sangat lewad ..

entah kenapa berlaku sedikit kesilapan ..
dah tu kesilapan tuh bukan dari silap aku ..

asalnya memang gaji akan masuk tepat 25 haribulan setiap bulan ..
warga warga KFC mesti tahu kan ???
tapi outlet kami acapkali terlewad ..
entah kenapa ..

gaji pertama aku hanya dapat pada pertengahan bulan berikutnya ..
dah nak sampai hujung bulan dah pon ..
pulak dapat dalam bentuk cek .. ehh ?
lagi pelik aku sebab masa interview ,
the manager yang interview aku dah mintak semuanya ..
and semuanya aku dah bagi ..
termasuklah penyata bank ..
yang asli lagi ..(okay tu silap aku ..)

tapi mungkin sebab gaji pertama kan ?
so aku boleh jja terima ..
rileklah ..
gaji pertama kan ??
bukan banyak mana pon ..
lelagi aku bukan full time walau buad kerja setiap hari ..
rasa tak berbaloi disitu .. huwaaa ..

kau kalau nak kerja KFC silalah bersabar bila tunggu gaji pertama okay .. huahuahua ..

KFC : the Manager !

eydafaizal | Tuesday, June 10, 2014 | 2Comments |
 
 
THE MANAGER !

aku dah pernah bagitahu kan yang manager aku ada empat orang ..
ahha , ramai tak ???
sebab macam ramai neh r kadang kadang blur .. hee ..

quenn segala manager , miss khung ..
chinese .. memang tersangatlah tegas tahap gaban ..
tahap mak tiri punya garang ..
bila dia dah marah sorang staff ..
staff yang lain sila get ready , mungkin dia akan carik salah staff lain ..
so staff lain memang sangatlah berhati hati ..

aku kalau masuk kerja shift manager yang sorang neh ,
punyalah buad kerja careful gila ..
sebab ? kau nak stay careful or kau sanggup tahan kena marah ??
lu pikirlah sendiri okeh ???

second , tak lain tak bukan sir Saiful ..
dia neh okay ..besh ..
aku bolehlah ngam sikit ngan manager yang sorang neh ..
boleh lhakan ... sebab sir neh sangat spontan ..
kalau shift ngan sir Saiful neh ,
kerja aku nak gelak jah .. then tahan sakit hati tahap melampau ..
sebab ?? suka nau buad loyar buruk ..kenakan orang ..
pelik aku , apa pasal lha dia tak jadik lawyer ja ?haihhh ...

yangkureng besh kat sir saiful neh ,
bila time cashier VOID !
nan hado dia nak bagi kad dia betulkan void ..
sedikit kejam bila dia suruh kau bayar that void ..
or sedikit berhemah bila dia bagi kau peluang buad lha macammana pon asalkan jangan mintak kad dia ..
erghhhh .. susah .. bila tak swipe VOID , shortlah duit kaunter aku .. adehhhhhh .....
bila short kena bayar .. pang diri sendiri lajulaju .. grrr

ketiga , manager paling besh seluruh alam maya ... hehehe
sir Gana ...
besh hoi sir neh ,
sebab dia paham staff dia .. contoh time ramai custumer ,
kau nampak dia then buat muka kesian sambil cakap "sirrrrr , tolong laaa ....."
zappppp ..... dia akan tolong kau sampai clear custumer kau ..
sama ada dia tolong packing or tolong layan custumer punya order..

dia baik dengan semua staff ..
sangat sangat best sebab dia satu satunya manager yang tak pernah bising bising ..
tak pernah nak paksa paksa staff dia buad itu ini ..
dia layan semua staff dia macam kengkawan ..
kalau kata kau VOID , laju dia datang kat kau swipekan void kau ..
time nak balik , dia yang paling cepat nak tolong kira duit kaunter ..
sebab dia tahu staff dia nak balik cepat ..
dia tahu staff dia penat ..
then kalau kau sakit , dia sangat alert pasal keadaan kau..
jab jab dia akan tengok kau then tanya , " ida , you okey tak ?" "boleh buad kerja lagi?" "nak balik tak?"
walaupun dia indian , tapi aku sangat sangat kagum dengan manager macam dia ..
sebab tuh dia manager paling aku respect dalam outlet !

kadang kadang bila ada custemer cerewet , tak puas hati ,
kalau dengan sir Gana neh , senang ja ..
selamba dia datang tolong ..  sampai custumer tu blah !
ajaibnya dia buad semua staff dalam outlet tu sangat sayangkan dia ...

keempat , sir Murthi .. indian jugak ..
tak banyak aku boleh describe pasal manager sorang neh sebab ...
aku sngatlah tak ngam dengan dia ..
dia pilih bulu .. racist ? mungkin ...
dengan aku ,alahai , banyak benau dia tak puas hati .. itulah inilah ..
asal dia masuk outlet tunjukmuka ja , aku dah lemah buad kerja ..

tanak cakap banyak pasal dia .. tak syuka .. huwaaaa..

bye ..

KFC : working time !

eydafaizal | Monday, June 09, 2014 | 3Comments |
 
 
ahha , cerita pasal masa bekerja pulak ...fuhhhh ...

kat outlet KFC aku kerja ada empat orang manager ..
semua manager ada ragam tersendiri ..
lain entri aku citer pasal manager manager aku ..
tak kuasa aku nak hadap sekali harung ..

FYI , aku kerja kat KFC cawangan 24 jam ..
so jadual kerja sangatlah tidak teratur ..
setiap minggu , setiap hari , waktu kerja adalah tak fleksibel ..

okay tappa , yang tuh aku sentiasa okay ..
dah nama pon aku kuli , pekerja ,
ofcoz aku kena ikut arahan majikan ..
walaupun waktu bekerja aku kadangkadang buat aku kurang perhatian pada si Faizal ..

bagi aku , kalau ada yang rasa nak kerja kat cawangan KFC 24 jam ,
yang tak kawen lagi bagi aku tak adalah masalah sangat ..
tapi kalau yang dah kawen ,
lagi lagi yang dah ada anak ,
silalah mohon untuk kerja shift siang sahaja ..

aku pon , kadang kadang dalam seminggu ,
sejak jadik cashier arh ,
adalah dalam dua tiga kali shift malam ..
memanglah ada elaun , (satu hari shift malam rm5) ,
tapi macam tak berbaloi ..
tinggal anak isteri suami kat rumah sengsorang
then kau kerja bagai orang bujang ..
rasa bersalah hoi ..

then bahaya untuk girl ..
lainlah kalau ada orang menjemput kau .. its okay ..
takda masalah untuk itu ..
tapi cuba pikir ,
kalaulah kau masuk kerja pukul 6 petang contahnya ,
for sure kau break sejam ..
then akan balik tepat pukul 3 pagi .. (kalau tepatlah .. selalunya aku lebih ..)
sapa yang still boleh berjaga nunggu nak jemput kau time time gitu ?
pulak esoknya orang tuh kerja ..
wallaweh , memang tak arh kan kalau selalu ..

then bila aku kerja shift malam ,
kau ingat laki aku tuh boleh terjongok kat rumah tuh sengsorang layan movie ?
takdanya ..
kalau dia penat sangat mungkin yya dia akan terus tidur ..
kalau tak jangan harap ..
kalau time tuh aku shift masuk pukul 11 malam then hanya akan balik esok paginya pukul 8 ,
kau tengoklah , mesti punya terjojol muka si Faizal tuh kat outlet pukul 3-4 pagi ..
sebab tak boleh tidur ..
tak kesian kau kat laki kau ??

sadis kau tau ..
pulaknya esok dia kerja ..
mata baraiiii .. sebelum g kerja datang lagi jenguk aku kat outlet ..
yya lah , dia kerja masuk before pukul 8 ,
aku pulak habis kerja pukul 8 ..
bila waktu aku ngan laki aku??
si Faizal tuh nampak jja muka macam gangters mintak penampar ,
tapi bila merajuk alahaiiii , bertabah aku nak memujuk ..
kalah si budak kecik merajuk tahu ?? ayyooo ...

besh memang besh kerja malam ..
tak banyak sangat custumer ..(sometimes )
tapi aku lebih prefer kerja siang ..
ada masa masa untuk insan tersayang ..

adalah satu masa tuh ,
aku langsung takda time ngan si Faizal ..
minggu tuh pulak Faizal naik overtime dengan Poslaju ..
sampai ke tengah malam .. pukul 11-12 malam gitu ..
carik rezeki lebih untuk keluarga ..
macam biasa dia kerja pukul 8 pagi ..
then OT balik kol 11-12 malam kan ?
aku pulak kerja masuk pukul 11 malam , balik pukul 8 pagi ..
huwehhhh ... sehari dua aku bertabah lagi ..
masuk hari ketiga , demam aku hoi ...
demam rendu kat laki sendiri ..
padahal satu rumah tuh .. kahkah ..

start tuh , serikkkk !! 
try mintak shift siang ..
tak dapat elaun 5 hinggit pon tappa ..
asalkan aku ngadap gak muka garang laki aku ..


okay .. tu ja nak cerita ..

:)

KFC : the custumers ..

eydafaizal | Sunday, June 08, 2014 | 0Comments |
 
 
hey .. nak cerita pasal kepci lagi ..hehek ..
nak baca sila , tanak baca sudda .. okay ?

haha .. nak cerita pengalaman dengan custumer ..

alahh .. kau tayah r rasa macam aku neh pulun ker apa kan ?
sebab aku pon tataw motip aku cerita ..kahkah ..
nak penuhkan update list jjah ..
yya lha , setelah sekian lama daku tak menghapdate belog kan ?
terasa benau raking menurun dengan jayanya ..

aku nak cerita pasal custumer pon ,
pelik jugak sebab sebelum sebelum neh aku pon kerja macam serupa ..
serupa bagaimana ?

yya lha ,. aku pon berdepan dengan custumer apa sebelum neh ..
hadap call , hadap order barang , hadap list bill ..
hadap cash bill , hadap file sales bulanan ..
semua tuh berkaitan custumer ..
takda pulak aku cerita dak ?

macam aku cakap tadik r , aku nak banyakkan list update ja .. muahaha ..

then bila aku mula buat entri tanpa motip ,
terasa blur rasanya sebab tataw nak tulis apa .. huwaaa .....

sepanjang aku kerja kat kepci tu ,
macam macam ragam custumer daku jumpa ..
kalau yang okay tuh besh r ..
kalau yang tak okay ? menganga aku ..
sampai kengkadang aku malaeh nak melayan ,'
aku panggil manager suruh handle ..
kalau aku yang handle custumer banyak songeh time aku okay tappa ..
kalau time aku tengah fenat tahap gaban ,
then custumer pon nampak betapa panjangnya barisan tengan beratur kat semua kaunter ,
lagi nak banyak songeh ,
memang bebal jugaklah aku ..
rasa nak mengamuk jugaklah kan .. fenad kottttt ..
takkan tak paham .....

kalau custumer yang baik hati tuh , wahh , suka aku ..
dengan ramahnya , tegur baik baik , sabar ..
masya Allah .. kalau dapat custumer macam tuh sehari alangkah bahagianya ..

tu ja aku nak cerita sebenarnya ... hahahahaha ..

p/s : tak siuman aku neh .. ngeee

KFC : the staff !

eydafaizal | Saturday, June 07, 2014 | 0Comments |
 
 
bercerita pasal pengalaman aku yang ciput neh kerja kat KFC ,
lagi pulak as a  staff yang tahap biasa biasa ja ,
actually sangatlah amazing .. pengalaman tuh ..

entri neh daku nak tekankan pasal staff kat situ ..
sebab ???

yer lha , kata kau neh belog masa depan ..
untuk dikenang .. jadiknya semua perlu ..
kot lha nanti aku terlupa or what kan ...

staff paling rapat ngan aku kat situ is , KARTINI ..
aku panggil si keding neh 'Tini' ..
kau kalau tengok si tini neh , teranjat beb !
kenapa ? sebab dia sempoi ... ensem ensem jjah ! hahaha ..
kasar dia , cara cakap dia , brutal bro !
sempoi habis wa cakap lu !
dia sabahan ..
tapi dalam bebayak staff kat situ ,
dia neh lha yang paling paham aku ..
yang paling banyak protect aku ..
paling banyak dengar luahan masalah aku ..
then paling kerap kenakan aku ... cissss

adalah lagi satu dua staff yang cool ..
yang rileks rilek jja ngan aku ..
si ridwan yang jugak sempoi , selalu nau tunjuk karisma dia kat tempat kerja ..
si shahrul yang sporting .. agak tegas ..
yang kalau buad kerja sangatlah kerek sikit ..
sebab pantang kau silap order sikit kat dia , (dia back-up)
habislahh kau ... tapi aku tahu , dia baik orangnya .. muehehe ..

dalam bebanyak staff , ada jugaklah yang caring tahap mak mak gitu ngan aku ..
tapi cina r .. memang derang layan aku pangkat anak anak ..
bukan tahap kawan kawan lagi dah ..
gila caring ..
sampaikan bila aku mc sehari ,
esoknya daku datang kerja , memasing serbu aku tanya kenapa ta datang ,.,.
tu okay lagi ..
bila aku terlewad sikit ja masuk kerja , ada jja yang menelepon .. haihh lha ..
tahu lha kau orang sayang aku pon .. haha ..

then macam biasa ,
walau dimana kau kerja , carik rezeki halal ,
pasti, mesti , ada ja orang yang pesen kerek kau akan jumpa ..
hah neh aku nak cerita ..
cina jugak .. cissss ... dalam outlet tuh , dia sorang jja yang kerek semacam .. tah apa apa ..
dan , aku rasa dia ada masalah .. sebab tak bermoral .. (okay biadap !)

dia neh , sangatlah sombong tak bertempat ..
janganlah kau tanya dia walau sepatah haram ..
takdanya dia nak layan , apatah lagi jawab soalan kau ..
kau pandailah berdikari .. hidup sendiri ..
dia akan buad kau macam kau tak wujud ..
habis hebat bila kau tanya something kat dia ,
dia jeling then marah kau ..
pastu bebal .. hempas barang sana-sini .. protes kononnya ..
okey , aku tahu aku memang tak kisah ..

tahap contoh aku boleh bagi tentang kereknya dia is ,
ada satu kejadian jadik ,
yang masatu ada sorang budak baru tanya si kerek neh how nak guna pemanas blackpaper punya burger ,
si kerek neh macam biasa , buad donno .. buad macam tak dengar apa apa ..
then si budak baru neh , mesti ah tatahu nk tanya sapa kan ?
nak pulak masa tuh morning , staff tak ramai boleh tanya ..
then just dia jja back-up dengan si kerek neh ,
kerja yang CSC , cashier n drive-thru belum tentu tahu ..
kalau tahu pon tak semua ..
apa yang budak baru neh buad ?
dia cuba jja masukkan dalam pemanas tuh macam dia selalu tengok back-up lain buad ..
back-up kena cepat hoi ..
cashier kat depan takkan boleh tunggu kau lelama , kang custumer marah pulak si cashier tu ..
memang boleh bagi number hantar pesanan ,
tapi kalau dah benda tuh just amek masa satu dua minit nak buad ,
nan hado cashier nak bagi number kat custumer .. (aceyy , aku en cashier .. hak)

cer guest apa jadi ???
that oven ker pemanas tuh tah ,
meletop then terbakar ..
bayangkan suasana masa tuh acaner ..
gelabah berukk semua orang termasuk custumer sekali ..
naseb boleh diselamatkan keadaan ..
so, jadi gitu nak salahkan sapa ??
si budak baru ?
si kerek tu ?
or orang lain ?

the manager siap  call bomba tau ..
then si kerek tu kena marah teruk ..
si budak baru tuh senyap jjah sampai ke petang .. kecut hagaknya ..
tapi manager mang tak cuit dia ..
just tegur explen camtu camtu jah ..
reaksi si kerek tuh bila kena marah ??
dia boleh membebel dalam bahasa ibunda dia yang aku tak paham lansung sepatah haram sambil bebal bebal buad kerja ..
lagilah annoying ! haeh ..

ehh ,fuhhhh , cukup kot ???
malaeh kumpul dosa .. kahkah ..
ngutuk jja kerja aku ..
ehh tak kutuk .. gossip .... muehehe ..


p/s : rendu budak baru tuh .. zahiriah namanya .. :) baru kawen you .. sekarang dah pregnant dua bulan .. alhamdulillah ..

KFC : tugas ! :)

eydafaizal | Friday, June 06, 2014 | 1Comments |
 
 
hai ! harineh daku nak cerita something ..
rasanya , hal ini sangatlah biasa dilalui semua orang ..
berlaku kepada semua type of remaja out there .. ewah .. haha ..

about dua bulan lepas , (kot) ,
aku try mintak kerja selepas penat dan jemu asik dok rumah goyang kaki bak permaisuri .. kah !
carik carik , aku dapat ..
kerja apa ???kat mana ??

ahha , kerja KFC ! tahu ??
alahh , yang tetiap hujung bulan time gaji kau selalu jja ternampak restoran neh ..
asal kau nak plan birthday parti untuk kengkawan korang datang plan kat sini ..
sila jangan tipu ! hee ..

yya , aku kerja kat KFC ..
so bila aku cakap aku kerja KFC , first thing yang terlintas kat kepala otak kau is ......
"untung ahh kau dapat makan ayam kepci hari hari ..."
"untung arh dapat kerja senang jerr ..."
mesti kau akan cakap macam neh kat aku ..
untung tu , untung neh .. haihh ..

kesimpulan , ehh , tak sempat nak cerita habis dah kesimpulan dak ?? kihkih ..

maksud aku , start aku kerja situ ,
aku pegang CSC ja .. sangat mudah bagi aku ..
kau nak tahu apa itu CSC dan skop kerjanya ,
sila tanya orang yang kerja KFC .. kahkah ..
jawapan mintak penampar kan ?? rileks lah ..

alah , CSC neh macam kerja kat luar tuh arh ..
lap meja lepas custumer makan , sapu sapu sikit .. angkut pinggan mangkuk , buang sampah , dan segala yang berkaitan ..
kerja mudah dan aku suka ..
sebab , tak payah nak berurusan sangat dengan custumer ..
kau tunggu ja custumer habis makan then buat kerja kau ..
tak banyak songeh .. tak kacau orang ..
just buad kerja sendiri .. mudah ! senang ! dan pantas .. tu sahaja ..

kerja dalam two or three week , the manager panggil aku tetiba ..
what for ? suruh aku jadik cashier ..
sebab masatuh cashier terhad .. baikkk.. daku akur ...

aku belajar tak sampai sehari , hanya untuk sejam lebih , then terus pegang kaunter ..
oh Tuhan , masatuh , kau sendiri boleh tanya berapa banyak VOID aku buad ..
sangat sangat annoying ! annoying okeh !
asiklah salah touch ! asiklah salah tu ini .. haihh ..

memula jadik cashier sangatlah best ..
memula kan ... tapi lama lama , aku rasa macam something wrong ..
kau pulak jadik cashier yang berpadu pada masa ..
setiap custumer yang kau serve ada masa terhad untuk kau spend ..
tapi aku rileks jja .. tak gelabah nak ngikut timer sangat .. bosan .. kahkah ..

satu jja yang aku boleh bagitau ,
kalau kau nak try mintak kerja KFC then kau dapat ,
then kau kena pulak pegang cashier ,
sila percaya anda perlu berlatih dengan cepat , pantas dan tepat ...!!
seriously , mesti kau cemerlang ...


aku sambung lain entri .. fenattt .. kahkah ..


p/s : suka pulak aku buat cerita gantung gini .. kahkah

rendu belog ... huwaaa

eydafaizal | Thursday, June 05, 2014 | 1Comments |
 
 
hai lha hai .. lama nau rasa tak ngadap belog ..
blogwalking apatah lagi ..
rasa macam sunyi belog neh ..
raking pon dah merudum jatuh .. huwaaaaa .....

sebenarnya , banyak benar benda yang jadik ..
terlalu banyak ..
sampaikan aku sendiri blur tatahu nak cerita yang mana satu ..
apa yang patut aku ceritakan dulu ..
bukan untuk rintihan hati ataupon tatapan umum ..
cukup sekadar cerita tu terkisah di sini ..
untuk kenangan aku di hari lain .. di masa akan datang ..

tak apa , nanti , (yang aku pon tak pasti bila ) ,
aku akan cerita satu satu kat belog kayu neh ..

lain perasaan aku masa neh ..
tak macam dulu-dulu ..
sebab sejak menjak neh , macam macam aku lalui ..
macam  macam yang bagaikan terpaksa aku lalui ..
terlalu banyak untuk dihitung..
tapi aku tahu , ianya ada hikmah yang tersembunyi ...

harap aku ,
pada yang memahami , aku sangatlah berterima kasih ..
terima kasih kerana kau cuba untuk paham ..
terima kasih kerana kau cuba untuk terima ..
terima kasih kerana kau cuba untuk ikhlaskan dan redha ..

pada yang tak dapat mengerti ..
tak mengapa , aku sendiri cuba fahami kau ..
dan terima kasih jugak sebab cuba ada untuk aku walau terpaksa kau jengah ..
aku tak marah .. aku redha .. pasrah pon ..

ehh , macam dah meraban aku melalut kan ???

jadik sebelum entri neh jadi semakin 'drama' ,
better aku stop disini .. muahaha ..

bubye .. :) hee ..



p/s : aku cuba kumpul cerita yya ???

hint kah itu ??

eydafaizal | Wednesday, June 04, 2014 | 4Comments |
 
 
SITUASI 1
 
(di traffic light , dalam kereta ..)
~si suami berenti sebab lampu merah .. ofcoslah kan kena berenti .. then tetiba kami terkujat sebab terdengar bunyi hon yang nyaring dari tepi kereta .. serentak kami pandang kereta sebelah milik sepasang suami isteri .. kelihatan si suami mengacah anak mereka sekecil setahun (mungkin) dari memicit hon kereta ..)
suami : (senyum ..then pandang pandang aku kat sebelah ..)
aku : dah kenapa sengih sengih gitu ?
suami : bila mama nak pregnant lagi ????
aku : ehh ??? tebiat ...!


SITUASI 2
 
(kat pasayara .. di kaunter pembayaran ..)
~kami berdua beratur belakang sorang mumy dengan anaknya .. sampai turn si mumy neh , dia asingkan a few thing yang dia beli then cakap kat cashier tu , "bayar yang neh dulu .. dia punya " sambil senyum2 kat kami ngan cashier tuh sambil tuding jari kat anak kecil dia ..yah , barang dak kecik tuh r sbb toys kan ..
suami : best kan macam tu .. ??
aku : kan ?? comel jek .. wee
suami : nanti kita nak buat camtu jugaklah kat anak kita .. ehh ?
aku : ish dia neh .........


SITUASI 3
 
(kat rumah tengah tengok tibi ...)
 
suami : mama , semalam papa mimpi ...
aku    : mimpi apa ?
suami  : mimpi mama mengandung lagi .. comell .. (pastu sengih sengih macam kerang busuk ..)
aku  : (malas nak layan ...)

~tetiba time iklan ..

suami : mama , jom on9 !
aku : lah pegilah .. mama nak tengok tibi neh .. 
suami : jom lah ... (sambil tarik tangan aku g at meja laptop .. dia on , connect wifi then bukak google ..)
aku : nak online apa neh ? facebook ?
suami : (geleng ... ) nak search tips acaner nak bagi cepat dapat anak ...
aku : (TEPUK DAHI ) allah ! dia nikan .........(pastu aku bebal majok sambung tengok tibi ..) muahaha ..



aneh perangai laki aku kebelakangan neh ..
pantang tengok baby kecik ..
mulalah dia .. aku pulak yang jadi sebak ..
kalaulah qayyum ada dengan kami ...
mesti dia tak jadi gitu ....

bertabah .. aku try usaha neh ..
tapi tetap bergantung dengan rezeki Allah ..
moga Allah kabulkan doa kami ..

Qayyum dah nak adek kot ... :')

Qayyum ! :)

eydafaizal | Wednesday, June 04, 2014 | 3Comments |
 
 
 



rendu budak dan sepuluh bulan lebih neh ..

:)
 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid