KFC : the staff !

eydafaizal | Saturday, June 07, 2014 | 0Comments |
 
 
bercerita pasal pengalaman aku yang ciput neh kerja kat KFC ,
lagi pulak as a  staff yang tahap biasa biasa ja ,
actually sangatlah amazing .. pengalaman tuh ..

entri neh daku nak tekankan pasal staff kat situ ..
sebab ???

yer lha , kata kau neh belog masa depan ..
untuk dikenang .. jadiknya semua perlu ..
kot lha nanti aku terlupa or what kan ...

staff paling rapat ngan aku kat situ is , KARTINI ..
aku panggil si keding neh 'Tini' ..
kau kalau tengok si tini neh , teranjat beb !
kenapa ? sebab dia sempoi ... ensem ensem jjah ! hahaha ..
kasar dia , cara cakap dia , brutal bro !
sempoi habis wa cakap lu !
dia sabahan ..
tapi dalam bebayak staff kat situ ,
dia neh lha yang paling paham aku ..
yang paling banyak protect aku ..
paling banyak dengar luahan masalah aku ..
then paling kerap kenakan aku ... cissss

adalah lagi satu dua staff yang cool ..
yang rileks rilek jja ngan aku ..
si ridwan yang jugak sempoi , selalu nau tunjuk karisma dia kat tempat kerja ..
si shahrul yang sporting .. agak tegas ..
yang kalau buad kerja sangatlah kerek sikit ..
sebab pantang kau silap order sikit kat dia , (dia back-up)
habislahh kau ... tapi aku tahu , dia baik orangnya .. muehehe ..

dalam bebanyak staff , ada jugaklah yang caring tahap mak mak gitu ngan aku ..
tapi cina r .. memang derang layan aku pangkat anak anak ..
bukan tahap kawan kawan lagi dah ..
gila caring ..
sampaikan bila aku mc sehari ,
esoknya daku datang kerja , memasing serbu aku tanya kenapa ta datang ,.,.
tu okay lagi ..
bila aku terlewad sikit ja masuk kerja , ada jja yang menelepon .. haihh lha ..
tahu lha kau orang sayang aku pon .. haha ..

then macam biasa ,
walau dimana kau kerja , carik rezeki halal ,
pasti, mesti , ada ja orang yang pesen kerek kau akan jumpa ..
hah neh aku nak cerita ..
cina jugak .. cissss ... dalam outlet tuh , dia sorang jja yang kerek semacam .. tah apa apa ..
dan , aku rasa dia ada masalah .. sebab tak bermoral .. (okay biadap !)

dia neh , sangatlah sombong tak bertempat ..
janganlah kau tanya dia walau sepatah haram ..
takdanya dia nak layan , apatah lagi jawab soalan kau ..
kau pandailah berdikari .. hidup sendiri ..
dia akan buad kau macam kau tak wujud ..
habis hebat bila kau tanya something kat dia ,
dia jeling then marah kau ..
pastu bebal .. hempas barang sana-sini .. protes kononnya ..
okey , aku tahu aku memang tak kisah ..

tahap contoh aku boleh bagi tentang kereknya dia is ,
ada satu kejadian jadik ,
yang masatu ada sorang budak baru tanya si kerek neh how nak guna pemanas blackpaper punya burger ,
si kerek neh macam biasa , buad donno .. buad macam tak dengar apa apa ..
then si budak baru neh , mesti ah tatahu nk tanya sapa kan ?
nak pulak masa tuh morning , staff tak ramai boleh tanya ..
then just dia jja back-up dengan si kerek neh ,
kerja yang CSC , cashier n drive-thru belum tentu tahu ..
kalau tahu pon tak semua ..
apa yang budak baru neh buad ?
dia cuba jja masukkan dalam pemanas tuh macam dia selalu tengok back-up lain buad ..
back-up kena cepat hoi ..
cashier kat depan takkan boleh tunggu kau lelama , kang custumer marah pulak si cashier tu ..
memang boleh bagi number hantar pesanan ,
tapi kalau dah benda tuh just amek masa satu dua minit nak buad ,
nan hado cashier nak bagi number kat custumer .. (aceyy , aku en cashier .. hak)

cer guest apa jadi ???
that oven ker pemanas tuh tah ,
meletop then terbakar ..
bayangkan suasana masa tuh acaner ..
gelabah berukk semua orang termasuk custumer sekali ..
naseb boleh diselamatkan keadaan ..
so, jadi gitu nak salahkan sapa ??
si budak baru ?
si kerek tu ?
or orang lain ?

the manager siap  call bomba tau ..
then si kerek tu kena marah teruk ..
si budak baru tuh senyap jjah sampai ke petang .. kecut hagaknya ..
tapi manager mang tak cuit dia ..
just tegur explen camtu camtu jah ..
reaksi si kerek tuh bila kena marah ??
dia boleh membebel dalam bahasa ibunda dia yang aku tak paham lansung sepatah haram sambil bebal bebal buad kerja ..
lagilah annoying ! haeh ..

ehh ,fuhhhh , cukup kot ???
malaeh kumpul dosa .. kahkah ..
ngutuk jja kerja aku ..
ehh tak kutuk .. gossip .... muehehe ..


p/s : rendu budak baru tuh .. zahiriah namanya .. :) baru kawen you .. sekarang dah pregnant dua bulan .. alhamdulillah ..

No comments:

Post a Comment

sayangs , tinggalkan comment anda disini =) ..

 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Norlidahidayu ~ | Design by Kiera Rashid